AGENCIJA TRAVELLAND! Sve koji pišu da Grci mrze Srbe treba da je SRAMOTA! DA SE NE ZABORAVI!
Foto: Dragana Udovičić, Profimedia

Neverovatna kampanja

AGENCIJA TRAVELLAND! Sve koji pišu da Grci mrze Srbe treba da je SRAMOTA! DA SE NE ZABORAVI!

Društvo -

Turistička agencija Travelland ogorčena je sramnom kampanjom koja se u javnosti proteklih dana vodi protiv velikih prijatelja Srba! U javnosti proteklih dana, naime, provejavaju loše reči, ali i povici mržnje prema Grcima. Pojedinci pokušavaju da sruše sve ono što milioni Srba, koji decenijama letuju u Grčkoj, veoma dobro znaju - da su nam Grci jedni od najvećih prijatelja.

Gostoprimstvo i bratski odnos prema Srbima dobro je poznat svima koji su makar jednom kročili na grčko tlo. Upravo zato, Travelland podseća da je antigrčka kampanja sramna i da mora da što pre stane. Upravo zato, podsećaju na herojski čin kapetana grčke ratne mornarice Marinosa Ricudisa, koji je 1999. odbio da bombarduje Srbiju i učestvuje u NATO zločinu.

"Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod", rekao je pre 20. godina Grk Marinos Ricudis.

On se tada oglušio o naređenje i vratio brod u luku, a time je počela i njegova lična životna agonija.

Grčka je tokom bombardovanja bila deo NATO alijanse, ali iz političkih razloga nije učestvovala u vazdušnim napadima, međutim grčka mornarica je dobila naređenje da uplovi u Jadran.

Sa druge strane, tu je bio Marinos, koji se suprotstavio naređenjima, i tada kao kapetan broda "Temistoklis" i potporučnik ratne mornarice, odbio je naređenje da učestvuje u bombardovanju Jugoslavije i umesto da krene na naš narod, vratio je brod nazad u luku.

Iako su mnogi grčki mornari stali uz njega, vojni sud ga je 1999. godine osudio na dve i po godine zatvora. Pritvorom se nisu završile njegove nedaće – suđeno mu je pred devet sudova i izbačen je iz službe.

Kada su mu prvi put iz Srbije ponudili da mu bude dodeljen orden, kapetan je odbio i rekao da on nije uradio ništa toliko veliko, kao i da on nije bio hrabar, "hrabar je bio vaš narod koji je protiv svih vodio borbu bez ikakvih šansi.”

Ipak, u januaru prošle godine mu je sveti arhijerejski sinod SPC dodelio orden svetog cara Konstantina, "zbog njegove žrtvene ljubavi prema bratskom srpskom narodu, odbijajući da učestvuje u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track