Najnovije vesti

SAMO U NOVOM REDIZAJNIRANOM KURIRU: Sakupite grbove najpoznatijih sprskih dinastija SA ZLATOTISKOM
Foto: Kurir

SAMO U NOVOM REDIZAJNIRANOM KURIRU: Sakupite grbove najpoznatijih sprskih dinastija SA ZLATOTISKOM

Društvo

U naredne tri nedelje, samo uz novi redizajnirani Kurir, svakog četvrtka, dobićete na poklon grb jedne od tri najpoznatijih srpskih dinastija!

U četvrtak, 2. jula - Grb Nemanjića

foto: Kurir

Grb Nemanjića je srebrni dvoglavi orao na crvenoj pozadini. Srpski vladari su grb dvoglavog orla preuzeli od Vizantije. Ana, žena Stefana Nemanje i kći vizantijskog cara Romana IV, „donela je u miraz u Srbiju belog orla kao simbol carski".

U vreme Stefana Prvovenčanog, koristio se crveni dvoglavi orao na srebrnoj pozadini, dok je u vreme Stefana Dušana došlo do inverzije boja i pojavljuje se srebrni orao na crvenoj pozadini.

Tokom 14. veka su postojale različite varijante grba Nemanjića - srebrni dvoglavi orao na crvenoj pozadini i crveni dvoglavi orao na srebrnoj pozadini. Na kraju se ustalila varijanta srebrnog orla na crvenom polju, nasuprot vizantijskog crnog orla na zlatnom polju, i ta varijanta se danas smatra grbom Nemanjića.

U četvrtak, 9. jula - Grb Obrenovića

foto: Kurir

Grb Kneževine Srbije je beli krst na crvenom polju sa četiri ocila, a nad štitom je postavljena kneževska kruna. Iza štita je crveni kneževski plašt s postavom od hermelina, obrubljen zlatnim kićankama, nad kojim je još jedna kneževska kruna. U članu 4 Sretenjskog ustava od 1835. opisan je on ovako: „Grb narodnij srbskij predstavlja krst na crvenom polju, a među krakovima krsta po jedno ognjilo okrenuto je ka krstu. Sav grb opasan je zelenim vijencem s desne strane od rastova, a s leve od maslinova lista.”

U četvrtak, 16. jula - Grb Karađorđevića

foto: Kurir

Na štitu iberijskog tipa koji je crvene boje nalazi se beli dvoglavi orao koji nosi na grudima crveni štit sa belim krstom i četiri ocila. Oko štita nalazi se bordura žute boje. Okružen je kraljevskom krunom Karađorđevića. Srpska kraljevska kruna se nalazi samo na grbu kneza Aleksandra i kneginje Jelisavete, kao potomaka vladajućeg regenta kneza Pavla, dok se na grbovima potomaka kneza Aleksandra nalazi zlatna kraljevska heraldička kruna, s pratećim heraldičkim elementima na grbu. Godine 2006. knez Aleksandar je odlučio da ukloni grbove Hrvatske i Slovenije sa svog grba i uredi heraldička znamenja za svoje potomke.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...