JEDNA OD NAJVEĆIH MISTERIJA VEZUJE SE ZA JEZERO U SRCU KOPAONIKA: Naučnici imaju svoje, meštani svoje pretpostavke VIDEO
Foto: Printscreen/Youtube

ČUDO OD PRIRODE

JEDNA OD NAJVEĆIH MISTERIJA VEZUJE SE ZA JEZERO U SRCU KOPAONIKA: Naučnici imaju svoje, meštani svoje pretpostavke VIDEO

Društvo -

U selu Semeteš će vas dočekati ljubazni domaćini, prelepa priroda koja vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

Semeteško jezero se nalazi na zapadnoj strani Kopaonika, u ataru sela Semeteš, na 200 metara od Nacionalnog parka Kopaonik. Jezero je široko oko 80 metara i geolozi tvrde da je nastalo pre više miliona godina od lednika.

Legenda o jezeru

Jedna od najvećih misterija koja se vezuje za nesvakidašnje jezero u srcu Kopaonika, svakako je ona o njegovom nastanku. O tome naučnici imaju svoje, a meštani svoje pretpostavke.

Ipak, pažnju privlače dve zanimljive legende kojima se objašnjava nastanak ovog čuda prirode.

Prva govori o popu koji je želeo da obavi vršidbu na Svetog Ćirila, iako su ga meštani upozorili da tada to ne treba raditi.

On je započeo posao, zemlja se otvorila, progutala njega i konje, a zatim je iskuljala voda od koje se formiralo jezero čija površina stalno treperi.

I mi smatramo da razloga za strah zaista nema. U selu Semeteš će vas dočekati ljubazni domaćini, prelepa priroda i jezero koje vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

(Kurir.rs/Serbia.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track