DIREKTORKA RFZO: Testova ima dovoljno, u petak stižu nove količine
Foto: Printscreen TV Pink

na svake dve nedelje poručuju se nove količine

DIREKTORKA RFZO: Testova ima dovoljno, u petak stižu nove količine

Društvo -

U Srbiji trenutno na zalihama ima oko 170.000 testova na koronavirus, a do petka bi trebalo da stignu i nove količine, odnosno novi kontignet testova, rekla je danas direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

foto: AMG

Ona je kazala da ne postoji problem sa njihovom nabavkom, da testova ima dovoljno i da se na svake dve nedelje poručuju nove potrebne količine.

Testovi se stalno distribuiraju, odnosno svakodnevno šalju Kovid bolnicama prema broju tesiranih pacijenata prethodnog dana, a nekada se pošalje i 10 do 20 odsto više od potrebnog, kaže Škodrić.

Lična odgovornost je najvažnija, budi odgovoran prema sebi i prema drugima.

Više o tome pročitajte OVDE.

Kada je reč o bolnici u Šapcu, objašnjava da su 26. i 27 . juna dobili testove, a da su 3. jula pozajmili od Zavoda za javno zdravlje u tom gradu veću količinu tesotova jer su počeli da testiraju veći broj ljudi.

Škodrić je kazala da će zahvaljujući što INEP počinje sa proizvodnjom testova u avgustu biti dodatnih količina koje će se ravnomerno distribirati zdravstvenim ustanovama.

Podsetila je da Srbija ima najveći broj testiranih građana u regionu i da je dobro to što je napravljen takav ugovor da u svakom momentu možemo da povučemo nove količine, koliko je potrebno.

Škodrić je kazala da su zalihe sa maskama spremne za jesen, a ako nekim ustanovama zatreba ranije distrubiraju im se.

Takođe je rekla da su sve ustanove dobro snabdevene lekovima, i da od marta nije bilo nestašice nijednog dana.

Kako je istakla, obezbeđene su dovolje količine svih lekova koje su potrebne za obolele od Kovida.

Škodrić je rekla da se imajuhi u vidu poslednje brojke, stanje sa virusom polako stabilizuje ali da nije momenat za opuštanje i da je važno da se građani pridržavaju svih epidemiloških mera.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track