Najnovije vesti

ALEKSANDAR SENIČIĆ: Zamenska putovanja za putnike koji su imali aranžmane za Grčku od 6. do 15. jula
Ilustracija, Foto: KURIR

putnici da imaju strpljenja

ALEKSANDAR SENIČIĆ: Zamenska putovanja za putnike koji su imali aranžmane za Grčku od 6. do 15. jula

Društvo

BEOGRAD - Putnicima koji su imali aranžmane za Grčku od 6. do 15. jula, odnosno za period koji važi zabrana grčkih vlasti za ulazak sprskih državljana, biće ponuđena zamenska putovanja, jer se većinom radi o ranije uplaćenim aranžmanima, rekao je danas za Tanjug direktor YUTA Aleksandar Seničić.

Manji deo putnika je aranžmane uplatio kasnije, kaže Seničić i dodaje da ako su svoje aranžmane redovno uplaćivali oni mogu da računaju na povraćaj novca.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Tamara Trajković

"Moraju da imaju i malo strpljenja, jer su agencije taj novac sigurno već prebacile grčkim partnerima i u zavisnosti od momenta kada grčki partneri to vrate i kako se oni budu ponašali, i mi ćemo sa tim putnicima rešiti problem", rekao je Seničić.

Ističe da najveći broj putnika u našoj zemlji prihvata zamenska putovanja, jer, kako kaže, shvataju situaciju u kojoj se nalaze turističke agencije.

Zbog sve lošije ekonomske situacije u turističkim agencijama danas je sa njihovim predstavnicima Seničić održao sastanak i za Tanjug kazao da su razgovarali o zajedničkoj inicijativi YUTA, vodiča, hotelijera i prevoznika o dodatnoj pomoći države.

"Usaglasili smo zahteve koje ćemo izneti početkom naredne nedelje. Želimo da uputimo apel državnim organima za dodatnu pomoć, jer osim teške situacije u kojoj se nalazimo već četiri meseca, zatvaranje Grčke je još otežavajuća okolnost i nažalost veliki broj agencija ima problem da opstane", rekao je Seničić.

Sa predstanicima turističkih agencija, kaže on, razgovaralo se i o nastavku čarter letova za Grčku posle 15. jula, s obzirom da je ta zemlja danas ukinula aviosaobraćaj sa Srbijom.

"Doneli smo zaključak, kada je reč o Grčkoj, da se akentiraju putnici da vidimo koji još ne žele da otkazuje polaske u julu, naravno pod uslovom da se ukine zabrana od 15. jula i prema tom planu tek od 24. jula bismo krenuli sa nastavkom čarter letova", naveo je Seničić.

Kada je reč o čarter letovima za Egipat, dodaje on, oni bi trebalo da počnu u drugoj polovini jula, a danas se, kaže Seničić, od egipatske vlade očekuje zvanična procedura o načinu putovanja.

Procedura bi trebalo da bude takva da srpskim turistima za ulazak u Egipat nisu potrebni PCR testovi i neće biti testiranja na samoj granici. Takođe, sve troškove lečenja od kovida19 snosila bi država Egipat.

Govoreći o turstima koji se trenutno nalaze u Grčkoj, Seničić kaže da će se oni nesmetano vratiti kući.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printscreen

Ističe da YUTA nema informaciju o broju zaraženih, jer je to interni podatak za grčke vlasti, a oni koji su pozitivni nalaze se u kovid hotelima i pod stalnim su nadzorom zdravstvenih radnika.

Ukoliko im se lečenje pogorša, dodaje on, upućuju se na bolničko lečenje, a troškove snosi država Grčka.

Periodično im se rade i PCR testovi, a posle dva negativna testa oni se otpuštaju iz karantinskog smeštaja i bolnice.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...