Najnovije vesti

SVAKI DRUGI ZARAŽENI U GRČKOJ JE TURISTA IZ SRBIJE: Naši u hotelima i apartmanima, obilaze ih lekari! NEKI SE I KUPAJU!
Foto: AP/Giannis Papanikos

Karantin

SVAKI DRUGI ZARAŽENI U GRČKOJ JE TURISTA IZ SRBIJE: Naši u hotelima i apartmanima, obilaze ih lekari! NEKI SE I KUPAJU!

Društvo

Grčki mediji objavili u ponedeljak da je za 24 sata evidentirano 43 inficiranih koronavirusom, od kojih je 20 turista iz Srbije

U Grčkoj je, prema poslednjim zvaničnim podacima, za 24 sata evidentirano 43 novozaraženih od koronavirusa, od čega je skoro polovina, čak 20 njih, iz Srbije!

Naši turisti kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa nalaze se u hotelima i apartmanima koji su pretvoreni u karantinski smeštaj, gde, bez nadoknade, imaju hranu i piće, a obilaze ih i lekari, koji redovno prate njihovo zdravstveno stanje. Na Skijatosu im je, čak, omogućen i odlazak na plažu.

Stalni nadzor

Grčki mediji objavili su u ponedeljak da je čak 36 od 43 novozaraženih identifikovano putem testova na graničnom prelazu Promahonas, a da je većina zaraženih upravo iz Srbije. Zbog povećanja broja zaraženih u Srbiji Grčka je 6. jula zabranila ulazak našim državljanima bar do 15. jula, ali je u noći između 6. i 7. jula, pre nego što je zabrana stupila na snagu, u Grčku ušlo nekoliko hiljada naših turista.

foto: Tamara Trajković

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta, kaže da se u Grčkoj nalazi oko 40.000 naših turista, ali da u Juti nemaju podatke koliko njih je zaraženo.

Razlikuju se

- Zaraženi su smešteni u privatne vile i hotele koji su pretvoreni u karantine, i to one koji su najbliži mestu gde su došli na letovanje. Tamo su pod stalnim nadzorom lekara, imaju hranu i sve što im je potrebno, bez ikakvih dodatnih troškova - kaže Seničić.

On dodaje da se kvalitet karantina razlikuje.

- Na Skijatosu karantin je u hotelu sa tri plus i četiri zvezdice, na obali mora i pošto ima svoju plažu, omogućeno je pacijentima da u određeno vreme idu do mora - objašnjava Seničić i dodaje da je za izlazak iz karantina potrebno da pacijent ima dva negativna testa, pa u nekim slučajevima izolacija traje i više od 14 dana.

Testiranje Provera putnika na ulazu u Grčku
Testiranje Provera putnika na ulazu u Grčku foto: AP/Giannis Papanikos

Seničić je rekao i da će putnicima koji su imali aranžmane za Grčku od 6. do 15. jula, to jest za period u kojem važi zabrana grčkih vlasti za ulazak srpskih državljana, biti ponuđena zamenska putovanja, jer se većinom radi o ranije uplaćenim aranžmanima.

- Manji deo putnika je aranžmane uplatio kasnije - kaže Seničić i dodaje da oni koji su aranžmane redovno uplaćivali mogu da računaju na povraćaj.

Iako je, prema protokolima, karantin obavezan, kako su nam potvrdili na portalu Grčka info, pojedini Srbi koji su pozitivno testirani na virus, a nisu imali simptome, pušteni su da se vrate kućama.

Grčka je juče obustavila i avio-saobraćaj sa Srbijom do 15. jula.  

Zemlje bez ograničenja

  • Bugarska
  • Mađarska
  • Španija
  • Albanija
  • Egipat
  • Turska
  • BiH
  • Francuska
  • SAD
  • Češka

Goca Lazarević deli neodgovorne savete  

„Srbi, sledite svoje srce i putujte!“

foto: Dragana Udovičić

Uprkos dramatičnoj situaciji s koronavirusom u Srbiji, kao i brojnim peripetijama oko ulaska u Grčku, pevačica Goca Lazarević otputovala je 3. jula u Paraliju i preko društvenih mreža, bezbrižno i pomalo neodgovorno, pozvala naše turiste da „slede svoje srce i otputuju negde“.

- Samo da vam poručim da se ne vodite strahom - napisala je Lazarevićeva uz fotografiju s mora. Ona je za naš list rekla da niko od putnika u autobusu kojim je išla nije testiran. Od mera, jedino su joj na ulazu u apartman merili temperaturu.  

Kurir.rs/ Ružica Kantar  Foto: AP/Giannis Papanikos

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...