BATUT ZAHTEVA OBJAŠNJENJE: Italijani će morati da kažu kako su utvrdili da je srpska korona agresivnija?!
Foto: EPA / Giuseppe Lami

čekaju zvanične informacije

BATUT ZAHTEVA OBJAŠNJENJE: Italijani će morati da kažu kako su utvrdili da je srpska korona agresivnija?!

Društvo -

Institut za javno zdravlje "Batut" zatražiće od Italije informacije o tome na osnovu čega je utvrđeno u italijanskoj pokrajini Veneto da je "srpski virus" korona agresivniji od onog u Italiji.

Ovaj potez je usledio posle izjave guvernera Veneta Luke Zaije da je "srpski virus" agresivniji od onoga koji je do sada bio poznat u Italiji.

- Tek kada dobijemo zvanične informacije o tome, možemo da reagujemo. Na osnovu podataka koje nam budu dali, moći ćemo da se postavimo prema takvoj situaciji - rečeno je u Ministarstvu zdravlja Srbije.

Guverner Veneta je izjavio da su u ovoj pokrajini izolovali kovid-19 kod pacijenata koji su došli iz Srbije i da su, nakon urađena četiri testa, primetili da je njihovo virusno opterećenje jako.

Zaija je rekao da su virusi identični, ali da pripadaju potpuno drugačijem klasteru od onog koji je bio izolovan u Italiji, te da srpski virus ima drugačiju mutaciju od one koja je poznata u Italiji.

Srpski epidemiolog Predrag Kon juče je rekao da ne zna šta to znači i da svako može da izjavi šta hoće, ali da moraju da iznesu dokaze da je nešto virusološki dokazano.

Epidemiolog Radmilo Petrović smatra da nije moguće da je virus strašniji samo u Srbiji, pošto je epidemiološka situacija pogoršana na celom Balkanu, te da samo vrhunske laboratorije u SAD, Kini ili Rusiji mogu da ispitaju ovo što tvrde Italijani.

- Dok iz ozbiljne svetske laboratorije ne bude zvanično saopšteno da je srpski virus jači od drugih, sve priče ostaju na nivou rekla-kazala - smatra Petrović.

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da se u Srbiji nalazi evropski soj virusa korona koji se razlikuje od onog originalnog kineskog iz Vuhana, te da je jedino dokazano u nauci da neke sitne promjene mogu da utiču da virus lakše prijanja uz ćeliju, odnosno da se efikasnije prenosi, ali nema dokaza da izaziva težu kliničku sliku.

(Kurir.rs/Politika/ FOTO: EPA / Giuseppe Lami/Ilustracija)

POLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track