KRIZNI ŠTAB: I deca u vrtićima moraju da nose maske, a evo da li i kada treba da nosimo rukavice
Foto: Printscreen

pratite na kuriru NAJNOVIJE INFORMACIJE

KRIZNI ŠTAB: I deca u vrtićima moraju da nose maske, a evo da li i kada treba da nosimo rukavice

Društvo -

Članovi Kriznog štaba i danas se obraćaju građanima Srbije s najnovijim podacima o koronavirusu.

Na današnji dan registrovano je 20. 894 potvrđenjih slučajeva korona virusa. Od poslednjeg izveštaja testirano je 7.955 osoba od kojih je 396 pozitivno. Na respiratoru je 187 pacijenata, a do današnjeg dana je testiran 550.091 građanin.

foto: Covid19.rs

U poslednja 24 sata, preminulo je 11 osoba. Ukupan broj preminulih je 472. Na današnji dan hospitalizovano je 4.735 pacijenata

foto: Printscreen

Podatke je saopštio pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Odgovori na pitanja novinara

O uzrastu zaraženih i preminulih od korone

Procenat umrlih se pomerio na mlađe životno doba, sad od posledica korone umiru i mlađi od 30 godina. Umiru i mlađi i naglašavao sam to u periodu za nama. Kao što se naglašavalo od početka pandemije, svi mogu da se zaraze, i deca, žene i muškarci, i oni koji su zdravi I oni koji imaju hronične bolesti - rekao je infektolog Mijomir Pelemiš.

Pelemiš je naglasio da niko nije otporan na ovaj virus, samo je tok i ishod bolesti drugacicji u odnosu na starosnu dob zaraženih i njihovo opšte zdravstveno stanje.

O testiranju u privatnim laboratorijama

- To ne mogu da rade obične laboratorije, postoje pravilnici vezani za prostorije, obučenost kadra i odlaganje medicinskog otpada, kako ne bi došlo do kontaminacije. Što se tiče samih seroloških analiza, one ne zahtevaju tako značajan potencijal u ljudstvu i infrasktrukturi. Mislim da će se uskoro deo privatnih laboratorija priključiti - poručio je Gojković.

foto: Printscreen

O radu laboratorija

- Mi smo više puta rekli zašto je bilo zastoja u radu pojedinih laboratorija, a to je zbog velikog broja testiranih pacijenata koji je u jednom trenutku zagušio sistem. Mislim da smo sa današnjim danom uspeli da nadoknadimo sve one testove koji ranije nisu bili obrađeni i da ćemo od sada testove obrađivati u najkraćem roku, odnosno, od 24 do 48 sati. Neke laboratorije nisu imale probleme - rekao je Gojković.

Gojković je saopštio da je Krizni štab u razgovoru s Vladom doneo odluku da se otvori aplikacija preko koje će svi testirani građani moći da vide rezultate testiranja na koronavirus.

- Sutra će svi građani koji se testiraju na aplikaciji, moći da dobiju rezultat putem mreže, a sutra ćemo o tome detaljnije - kaže Gojković.

On je napomenuo da svi gradovi svakodnevno objavljuju podatke o koroni.

foto: Printscreen

Pelemiš je naglasio da i deca u vrtićima moraju nositi maske, samo je potrebno naći odgovarajuće.

- Samo je potrebno da nađu praktičnije maske koje će im biti prijatnije, na koje će moći lakše da se naviknu. Čini mi se da veliki broj građana nosi maske. Ako ovako nastavimo imamo šanse da dobro kontrolišemo bolest. Svi treba zajedno da se borimo.

O ispitima na fakultetima

- Ako se sprovode ispiti moraju se ispuniti svi uslovi. Ako takvih uslova nema, ispiti se ne mogu održavati. Ispiti na fakultetima ne smeju se sprovoditi ukoliko nisu ispunjeni svi epidemiološki uslovi koje je naložio republički Krizni štab, a to su obavezno nošenje maski, distanca i ograničen broj ljudi u prostoriji- kaže Pelemiš, a sa njim se složio i Gojković.

- Apsolutno je neprihvatljivo da se nastava na fakultetu, odnosno u ovom trenutku ispiti, odvijaju, ukoliko je to tačno, bez maski studenata i profesora -rekao je Gojković.

O rukavicama kao zaštiti

- Ne možemo reći da su obavezne, ali su korisne posebno ako idete u šoping. Pranje ruku, nedodirivanje očiju, nosa i usta je ono što sprečava ulazak virusa u naš organizam - rekao je Pelemiš.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track