BORBA ZA TRUDNICE: Lekari spremaju porođaj žene na respiratoru
Foto: Shutterstock

pogoršano stanje

BORBA ZA TRUDNICE: Lekari spremaju porođaj žene na respiratoru

Društvo -

Zbog pogoršanja stanja i Vranjanka (34), u šestom mesecu trudnoće, u subotu priključena na mehaničku ventilaciju

Zbog pogoršanja stanja još jedna trudnica, Vranjanka (34) u šestom mesecu trudnoće, u subotu uveče je priključena na respirator, tako da su sada na mehaničkoj ventilaciji dve od tri trudnice zaražene koronavirusom koje se leče u Kliničkom centru u Nišu!

Životno ugroženi

Koronavirus ne bira žrtve, pa se tako prava drama prethodnih dana odigravala u KC Niš, gde se lekari intenzivno bore za živote trudnica i njihovih beba.

- U subotu uveče je došlo do pogoršanja opšteg stanja kod trudnice, pa je stavljena na mehaničku ventilaciju, a juče ujutru prebačena je na intenzivnu negu u novoj zgradi KC Niš. Njeno stanje je stabilno, a plod je vitalan - kaže za Kurir prof. dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju u KC Niš.

Drama Klinički centar Niš
Drama Klinički centar Nišfoto: Beta/Saša Đorđević

Ova trudnica se, kako saznajemo, nalazi u izolacionom boksu, odvojena od ostalih pacijenata preventivno, pošto je bila pozitivna, pa negativna na koronavirus. Na respiratoru je i dalje na Ginekološko-akušerskoj klinici i trudnica stara 27 godina iz sela Orljane, kod Doljevca.

- Ona je u 31. nedelji i ginekolozi i anesteziolozi konstantno prate njeno stanje. Nadamo se da će parametri biti takvi da ćemo nakon što uđe u 32. nedelju moći da je porodimo. Što se tiče treće trudnice, iz Kuršumlije, ona je smeštena u stacionaru, u novoj zgradi KC i njeno stanje je stabilno, bez potrebe za kiseoničkom potporom - objašnjava dr Janković i dodaje da se za sve pacijente koji su na respiratoru može reći da su životno ugroženi, a ovde je situacija još komplikovanija, jer su u pitanju dva života, majke i bebe.

foto: Screenshot

- Vrlo je teško bilo šta prognozirati kod dve trudnice koje su na respiratoru, a poseban rizik postoji i zbog samog porođaja - zaključuje dr Janković.

Inače, mladi bračni par iz Doljevca je, kako su mediji pisali, dva puta odlagao svadbenu proslavu zbog pandemije. Očajni što ne mogu da proslave dugo planirano venčanje, organizovali su porodični ručak, nakon kog je prisustvo novog virusa potvrđeno kod više gostiju, a između ostalog i kod trudnice Aleksandre P., u poodmakloj trudnoći.

Prvo dete

Njena porodica juče nije bila raspoložena da priča o njenom zdravstvenom stanju.

- Nemojte ništa da me pitate, ne mogu da pričam... Dobro smo, dobro smo... - rekla je juče njena rođaka kad smo je pozvali na fiksni telefon.

Ova porodica je inače u selu Orljane izuzetno cenjena. Roditelji Aleksandrinog supruga su držali poljoprivrednu apoteku i svi ih vrlo dobro poznaju.

- Aleksandra je mnogo fina. Došla je, čini mi se, jesenas u porodičnu kuću svog muža. Tu žive s njegovim roditeljima i svi se dobro slažu. Mnogo je tužno sve ovo što im se desilo. Molimo se da i ona i njihova prva beba budu dobro - ispričala nam je komšinica ovog bračnog para.

ZATVORENE PIJACE U NIŠU

Odlažu se festivali i manifestacije

Zbog epidemiološke situacije gradski štab Niša za vanredne situacije privremeno je, kako je saopšteno, zabranio rad zelenih pijaca i auto i cvetne pijace. U naredbi koju je potpisao gradonačelnik i komandant štaba Darko Bulatović navodi se da će pijace moći da budu ponovo otvorene tek posle donošenja posebnih planova primene mera protiv epidemije kovida. Štab je jednoglasno ocenio i da ne postoje bezbednosni uslovi za održavanje avgustovskih festivala i javnih manifestacija u gradu, i da se oni moraju odložiti.

Kurir.rs/ Ružica Kantar Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track