PLAN ZA DRUGI TALAS KORONE: Otkrivamo mere države za borbu protiv kovida na jesen
Foto: Ana Paunković

strategija struke i države

PLAN ZA DRUGI TALAS KORONE: Otkrivamo mere države za borbu protiv kovida na jesen

Društvo -

Nosioci vlasti i medicinski stručnjaci uveliko razrađuju novu strategiju borbe protiv virusa za jesen kako bi Srbija spremno dočekala potencijalni sudar novog talasa koronavirusa i gripa, saznaje Kurir.

Bira se lokacija

Ključne tačke ovog plana podrazumevaju pre svega izgradnju dve nove bolnice, opremanje privremenih kovid bolnica, masovnu vakcinaciju stanovništva protiv gripa, ali i insistiranje na preventivi i zaštiti svakog pojedinca od virusa, umesto jakih restriktivnih mera.

Jedna od novih bolnica planirana je da se gradi u Beogradu, dok bi druga bila u Kraljevu ili Kruševcu, a obe će biti građene po istom modelu kao VMC Karaburma, koji je završen za samo 14 dana.

- Nova bolnica u Beogradu bila bi i glavna kovid bolnica, sa poluintenzivnom i intenzivnom negom. U planu je opremanje klasičnim respiratorima, kao i neinvanzivnim za mehaničku potporu disanju, ali bez intubiranja pacijenta. Bolnice bi bile montažne, ali bi mogle da traju i do 30 godina - kaže izvor Kurir dobro upućen u planove za dalju borbu protiv pandemije.

foto: Printscreen

Za nove bolnice u Beogradu razmatraju se dve potencijalne lokacije - oko KCS, u blizini mesta gde će biti „Tiršova dva“, ili oko KBC Bežanijska kosa. Za obe ove lokacije presudna je blizina auto-puta, odnosno dobar prilaz, jer se mora računati i na prijem kovid pacijenata iz unutrašnjosti.

Do hiljadu postelja

Izgradnju novih bolnica ranije je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da će one imati minimum 500 postelja, a moguće i čitavih 1.000.

Takođe će biti kupljeno 10 modularnih, mobilnih bolnica, koje se brzo sklapaju i rasklapaju i premeštaju i koje će zajedno sa lekarima biti raspoređene po Srbiji, najavio je tada predsednik.

foto: Zorana Jevtić

Pored izgradnje novih bolnica, u planu je i osposobljavanje privremenih kovid bolnica na Beogradskom sajmu, u Novom Sadu, Nišu, ali i drugim sportskim halama širom Srbije u zavisnosti od potreba.

Podsetimo, u Beogradu je zasad otvorena samo jedna privremena kovid bolnica u Areni, sa oko 500 postelja, i koja je primila pacijente sa lakšom kliničkom slikom.

foto: Shutterstock

Takođe, lekari upozoravaju i da je vakcinacija stanovništva protiv gripa na jesen veoma važna.

foto: Nemanja Nikolić

- Preklapanje gripa i korone pogubna je kombinacija, koja se može sprečiti masovnom vakcinacijom protiv gripa, najefikasnijom preventivnom merom - rekla je za Kurir doc. dr Ivana Milošević, zamenica direktora Infektivne klinike KCS.

NAJVAŽNIJE MERE

  • Izgradnja dve nove bolnice
  • Montiranje 10 mobilnih
  • Opremanje novih privremenih bolnica širom Srbije
  • Vakcinacija stanovništa protiv gripa
  • Bolničko lečenje teških i srednje teških obolelih, a ostali kod kuće
  • Nošenje maski i održavanje socijalne distance

Dr Predrag Kon

DOBRE VESTI

l Epidemiolozi neumorno ističu da će virus biti još dugo sa nama i da je jedna od najvažnijih mera i strategija upravo nošenje maski, održavanje fizičke distance i redovno pranje ruku.

foto: Beta Milan Obradović

- Nošenje maske u zatvorenom prostoru postaje maltene čitava strategija borbe protiv širenja koronavirusa - rekao je.

On je sinoć u „Hit tvitu“ izjavio da je dobra vest da se u Beogradu zaravnjuje kriva koja predstavlja broj zaraženih od koronavirusa i da nema porasta poslednja dva dana, i istakao da je ovo direktna posledica toga što su ljudi počeli da se pridržavaju mera.

Dr Branislav Tiodorović

PRIORITET LEČENJE TEŠKIH BOLESNIKA

l Epidemiolog i član kriznog štaba Branislav Tiodorović objasnio je da se o promeni taktike i strategije u borbi protiv korone mora razmišljati, jer je nemoguće da se svi testiraju.

foto: Tanjug Skupština Grada Niša

- Ovu bolest treba tretirati kao svaki drugi virus. Svako ko se pojavi za nas je pozitivan dok se ne utvrdi suprotno. Zdravstveni sistem je prepun i sad je pitanje promeniti strategiju, da najpre lečimo teške i srednje teške bolesnike, a da se svi ostali zbrinjavaju kod kuće - izjavio je ranije Tiodorović.

Kurir.rs/ Jelena Pronić/ Foto: Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track