PORODILI TRUDNICU NA RESPIRATORU, BEBA PREMINULA ODMAH POSLE POROĐAJA: Užasna tragedija u Kliničkom centru Niš
Foto: Shutterstock, Ilustracija

tuga

PORODILI TRUDNICU NA RESPIRATORU, BEBA PREMINULA ODMAH POSLE POROĐAJA: Užasna tragedija u Kliničkom centru Niš

Društvo -

Žena (27) iz Orljana kod Doljevca, u teškom stanju, u sedmom mesecu rodila dečaka, ali je izgubio bitku za život

Trudnica (27) iz doljevačkog sela Orljane, koja je u teškom stanju i priključena na respirator na odeljenju intenzivne nege Klinike za ginekologiju u Kliničkom centru Niš zbog koronavirusa, porodila se juče, a novorođeni sin je odmah posle porođaja, nažalost, preminuo.

Ona je u nišku bolnicu stigla u sedmom mesecu trudnoće, sa simptomima koronavirusa, ali infekcija kod nje nije laboratorijski potvrđena.

- Porođaj je obavljen u ponedeljak u 10.30 sati, rođeno je muško dete, prodisalo je, ali je saturacija odmah počela da mu pada. Intubirano je, urađena je reanimacija, ali je preminulo u 11.50 sati - saopštila je Anđelka Slavković, direktorka Dečje hirurške klinike KC Niš, i dodala:

foto: Printscreen

Dve trudnice

- Ona je negativna na kovid 19 sve vreme. Medutim, na trijaži je imala temperaturu i obostranu bronhopneumoniju, zbog čega je ušla u kovid sistem. Porodilja je na respiratoru i trenutno je stabilna.

Da podsetimo, devojka (27) iz doljevačkog sela Orljane bila je u sedmom mesecu trudnoće i lekari su bili spremni da je porode carskim rezom ako se njeno zdravstveno stanje pogorša. Ona je bila smeštena na ginekološko-akušerskoj klinici i kod nje je zabeležena najteža klinička slika. Pored nje, još jedna trudnica od 34 godine od nedelje je na respiratoru u KC Niš, a između četvrtka i petka stigla je još jedan trudnica zaražena koronavirusom iz Kuršumlije, čije zdravstveno stanje je zasad stabilno i prima kiseonik. Ohrabrujuće je što se trudnica (34) iz Niša dobro oporavlja, ali je pod budnim nadzorom lekara.

Prema rečima Nebojše Rančića, direktora Klinike za pulmologiju, dve trudnice koje se nalaze na toj klinici su u stabilnom zdravstvenom stanju.

- Druga trudnica je dobro, ali njeno pravo stanje još ne znamo. Ona je uzorkovana u Domu zdravlja u Kuršumliji. Očekujemo da dobijemo rezultat testova. Sada se spremamo da obavimo dopunski ginekološki pregled kod obe trudnice, koje su na aparatima za kiseonik - izjavio je nedavno direktor Rančić za medije.

Molili se bogu

U doljevačkom selu Orljane, odakle je trudnica koja se juče porodila, sve komšije su se molile za zdravlje mlade komšinice.

- U mnogo sam velikom problemu, znam da je bolje, znam, svakog trenutka se čujem s lekarima, ali nemam šta da vam kažem, nisam u stanju - poručio je pre nekoliko dana za Kurir suprug trudnice, vidno zabrinut.

Epidemiolog dr Predrag Kon

DOBRA I LOŠA VAKCINA

Član kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon rekao je da ne postoji najbolja vakcina - ili je registrovana i bezbedna za upotrebu, ili nije.

foto: Beta Milan Obradović

Dr Kon je, gostujući juče na RTS, rekao da su za upotrebu vakcine naše zakonske norme najstrože, mora da se završi četvrta faza ispitivanja, tako da bismo mogli još pola godine čekati na nju.

Govoreći o oksfordskoj vakcini, koja je dobila zeleno svetlo, Kon navodi da je verovatno završena treća faza istraživanja vakcine, ali vest se najavljuje unapred, pre nego što to odobri Evropska medicinska agencija, koja registruje vakcinu za upotrebu.

Najmlađi pacijent

NA RESPIRATORU, A IMA SAMO 19 GODINA!

Direktor Centra za anesteziologiju i reanimatologiju Kliničkog centra Srbije prof. dr Nebojša Lađević izjavio je da u odnosu na prvi pik sada ima više pacijenata zaraženih koronavirusom s teškom kliničkom slikom i da je najmlađi pacijent na respiratoru u kovid bolnici KCS 2001. godište.

Kurir.rs/ Jelena Pronić Foto: Shutterstock

POLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track