UŽIVO KORONA U SRBIJI: Najveći broj testiranih do sada, danas manje preminulih nego prethodnih dana
Foto: Shutterstock, Ana Paunković, Printscreen, Tanjug Printscreen

pratite na kuriru NAJNOVIJE INFORMACIJE

UŽIVO KORONA U SRBIJI: Najveći broj testiranih do sada, danas manje preminulih nego prethodnih dana

Društvo -

Prema poslednjim podacima, u Srbiji su registrovana još 426 zaražena korona virusom. Najveći broj testiranih do sad 11.521 osoba.

foto: Covid19.rs Printscreen

Preminulo je 8 pacijenata. Na respiratorima se nalazi 205 osoba.

foto: AMG

17.36 - U Čačku hospitalizovano 155 pacijenata, na respiratoru 10

U prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak je uobičajen priliv pacijenata sa simptomima i znacima kovid infekcije, a u toku dana pregledano je 56 ljudi. Na svim odeljenjima koja su pretvorena u kovid odeljenja hospitalizovano je ukupno 155 pacijenata. U respiratornom centru trenutno se nalazi 12 pacijenata, od kojih je 10 na respiratoru.

17.15 - U Nišu preminula jedna osoba u poslednja 24 sata

U Nišu je u poslednja 24 sata preminuo jedan pacijent kod kojeg je bio potvrđen koronavirus. U kovid objektima Kliničkog Centra Niš hospitalizovano je ukupno 377 pacijenata. Kod 166 pacijenata, od kojih i šestoro dece koja su u stabilnom stanju, potvrđeno je prisustvo koronavirusa.

17.00 - U Kraljevu virus potvrđen kod još 58 osoba

U Kraljevu je zvanično evidentirano 58 novoobolelih od kovida 19, ukupno 979 od početka epidemije. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, od 155 uzoraka čiji su rezultati ispitivanja stigli 21. jula, 58 je pozitivno. Ukupno je od početka epidemije preminulo 22 Kraljevčana, prenosi RTS.

foto: Marija Erdelji

15.52- Vojvodina: U KC 300 pacijenata, na Petrovaradinu 22

U Kliničkom centru Vojvodine trenutno je hospitalizovano 300 pacijenata kod kojih je potvrđen virus COVID - 19, od čega je na respiratoru 25 pacijenata, saopštila je ta zdravstvena ustanova. U Vojnoj bolnici u Petrovaradinu trenutno se leči 22 pacijenata kod kojih je potvrđen virus korona.

15.34 - Šabac: 35 novozaraženih, 8 na respiratoru

U Šapcu je registrovano 35 novozaraženih, u bolnici je hospitalizovano 310 pacijenata, od čega su u poslednja 24 časa primljene 24 osobe, a osam pacijenata je na respiratoru. U izolaciji se nalazi skoro 2.000 osoba, a prema podacima Zavoda za javno zdravlje Šabac, ukupan broj zaraženih je 1.504.

15.33 - Važno istraživanje i praćenje kontakata zaraženih

Direktorka instituta "Batut" Verica Jovanović istakla je danas da je, bez obzira na ličnu odgovornost, istraživanje i praćenje kontakata od velikog značaja, i da će ovih dana biti doneta stručna odluka. Jovanović je, na konferenciji za štampu upitana kakva je trenutno strategija praćenja kontakata zaraženih, rekla da će stručna odluka biti obrazložena instrukcijom, koja će biti primenjena.

15.24 -124 zaraženih u domovima za stare i ustanovama socijalne zaštite

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, zaključno sa današnjim danom, potvrđeno je prisustvo virusa COVID - 19 kod 63 korisnika i 61 zaposlenog. Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 643, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 238. Korisnici za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

15.00 - Presek u 15 časova. U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 426 novozaraženih korona virusom, od ubeljivo najviše testiranih osoba do sada - 11.521, saopštio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar. On je naveo da je još osam osoba preminulo u poslednja 24 sata, a ukupno 499. Hospitalizovano je 4.619 pacijenata, a na respiratoru je 205 njih.

foto: Covid19.rs Printscreen

"Današnji rezultati nisu za paniku. Dobra je vest da je manje preminulih, a danas je ubedljivo najveći broj testiranih", rekao je Lončar na pres konferenciji i dodao da je ponosan na zdravstveni sistem koji je uspeo da testira ovoliki broj ljudi. Istakao je da je procentualno nešto nisi broj zaraženih, kada se ima u vidu broj testiranih, ali je ponovo apelovao na građane da poštuju sve propisane mere, kako bismo se dalje uspešno borili sa korona virusom.

"Svi koji imaju nešto da nam kažu, a testiraju neuporedivo manje ljudi, usude se da komentarišu naše mere i ono što mi radimo. Svima je jasno, kada imate 90-100 pozitivnih na 1.000 testiranih, koliko bi bilo da je 10.000 testiranih. Nećemo se obazirati na njih, već na pacijente i njihovo lečenje", rekao je Lončar. Od početka epidemije u Srbiji je testirano ukupno 580.271 osoba.

14.24 - Dr Stevanović: Broj pacijenata ne raste, ali...

Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović izjavio je danas da je broj pregleda i prijema kovid pacijenata u toj ustanovi na istom nivou kao prethodnih dana, ali da zabrinjava što pet do šest odsto hospitalizovanih pacijenata ima tešku kliničku sliku i odmah po prijemu zahteva mehaničku ventilaciju ili druge potpore kiseonika.

13. 30 - Trudnica iz Vranja životno ugrožena

Trudnica iz Vranja (34), kod koje nije potvrđeno prisustvo virusa Covid-19, a koja je hospitalizovana u intenzivnoj nezi Klinike za anesteziju KC Niš, trenutno je stabilno, ali i dalje je životno ugrožena, potvrđeno je “Blicu” u KC Niš.

13.20 - Još sto pozitivnih u Mačvanskom okrugu

Koronavirus se baš zainatio i neće da popusti u Mačvanskom okrugu gde je i tokom jučerašnjeg (21.7) dana registrovano sto novootkrivenih slučajeva kovida-19.

Prema informacijama Zavoda za javno zdravlje u Šapcu ovoga puta došlo je do osetnog smanjenja u samom Šapcu, sada je 35 pozitivnih, a dan ranije 86, dok je Loznica na ‘’standardnih’’ dvadesetak, tačno 23, Bogatić 20, Ljubovija šest, Vladimirci pet, Koceljeva i Krupanj po četiri i Mali Zvornik tri, tako da je svaka lokalna samouprava u okrugu imala novopozitivne.

Do sada je okrugu evidentirano ukupno 2.229 pozitivnih osoba na koronu. Šabac je ubedljivo prvi sa 1.504 pozitivnih, Loznica 454, Bogatić 86, Koceljeva 64, Vladimirci 54, Ljubovija 28, Mali Zvornik 25, i 14 Krupanj. Trenutno je 1.610 obolelih, 80 manje nego u prethodnom saopštenju Zavoda.

Inače, zbog kovida-19 vanredna situacija proglašena je u svih osam lokalnih samouprava Mačvanskog okruga (T.Ilić)

foto: Shutterstock

12.00 - Kosjerić: Uvedena vanredna situacija

Štab za vanredne situacije u Kosjeriću je, usled epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, proglasio vanrednu situaciju u toj opštini, navedeno je sajtu opštine.

Od početka epidemije u Kosjeriću je registrovano 26 pozitivnih osoba, a dve su preminule, dok se za 30 osoba čekaju rezultati. Uvođenjem vanredne situacije ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata koji nemaju baštu i noćnih klubova tako da će ti objekti biti u mogućnosti da rade od 6 do 21. čas, piše RTS.

11.29 - Kosjerić: Uvedena vanredna situacija

Štab za vanredne situacije u Kosjeriću je, usled epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, proglasio vanrednu situaciju u toj opštini, navedeno je sajtu opštine.

Od početka epidemije u Kosjeriću je registrovano 26 pozitivnih osoba, a dve su preminule, dok se za 30 osoba čekaju rezultati. Uvođenjem vanredne situacije ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata koji nemaju baštu i noćnih klubova tako da će ti objekti biti u mogućnosti da rade od 6 do 21. čas.

11.09 - Petogodisnjak se leči od kovida u Institutu za majku i dete

Jedno petogodišnje dete, kog koga je potvrđena infekcija korona virusa, ima upalu pluća i leči se na Institutu za majku i dete, izjavio je danas prof. Vladislav Vukomanović iz Instituta.

Kliničko stanje deteta relativno brzo se popravilo uz primenu antibiotske terapije, dete je u fazi oporavka i lekari planiraju njegov otpust uskoro, rekao je Vukomanović. On je rekao da se u Institutu težina situacije meri brojem primljene dece koja zahtevaju respirator, a da do sada takvih bolesnika nije bilo.

Više o tome klikom OVDE

11.00 - Vranje: U bolnici 188 pacijenata, jedna osoba preminula

Prema poslednjim podacima od jutros, u četiri kovid bolnice u Vranju hospitalizovano je 188 pacijenata koji se leče od virusa korona, a zabeležen je i smrtni slučaj, saopšteno je na sajtu Grada Vranja. Među hospitalizovanim pacijentima nema dece, a trenutno su kapaciteti takvi da ima slobodnih 27 kreveta.

10.05 - Pčinjski okrug: Od 144 uzoraka šest pozitivno

Na teritoriji Pčinjskog okruga, prema poslednjim podacima, od 114 obradjenih uzorka, šest je pozitivno na virus Covid 19, od čega najviše u Vranju - tri, saopšteno je na zvaničnom sajtu Grada Vranja. Po jedna novozaražena osoba registrovana je u Bujanovcu, Surdulici i Vladičinom Hanu. Tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 312 pregleda u vranjskoj kovid ambulanti, od čega prvih pregleda 127, a kontrolnih 185.

Uzorkovana je krv kod 144 lica za laboratorijsku analizu i napravljeno je 207 snimaka pluća. Tokom jučerašnjeg dana, urađeno je 114 brzih testova i 38 PCR testova.

07:50 - Čačak: 12 pacijenta na respiratoru

U čačanskoj Opštoj bolnici hospitalizovano je 160 pacijenata na svim kovid odeljenjima. Petnaest osoba sa najtežom kliničkom slikom nalazi se u formiranom respiratornom centru, od kojih je 12 pacijenata na respiratoru.

Četvoro pacijenata prevezeno je u Kragujevac, a dvoje u KBC "Dragiša Mišović" u Beogradu. Neki pacijenti upućeni su u tercijarne ustanove, kako bi se rasteretio kapacitet bolnice u koju može da se smesti 200 ljudi.

foto: Ana Paunković

07.39 - Vanredna situacija i u Vrnjačkoj Banji

U cilju preventivne zaštite stanovništva i gostiju Vrnjačke Banje, a zbog pogoršane epidemiološke situacije u okruženju prouzrokovane širenjem korona virusa, lokalna samouprava juče je proglasila vanrednu situaciju na teritoriji cele opštine Vrnjačka Banja.

Ova odluka, pored ostalog, podrazumeva zabranu okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet osoba ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite.

07.30- Još jedna zemlja zatvorila granicu za Srbe

Posle Grčke, Mađarske, Holandije, Švedske, Tunisa i Francuske još jedna nama značajna zemlja je odlučila da privremeno zabrani dolazak srpskim državljanima.

"Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, državljani Srbije neće moći da uđu u Španiju od 22. jula u ponoć. Zabrana ulaska trajaće do 31. jula. Od navedenog su izuzeta lica sa stalnim boravkom, dugotrajnom vizom, studenti sa vizom (obavezno zdrastveno osiguranje) i diplomatsko osoblje u cilju vršenja dužnosti", stoji na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

07.20 - Dr Kon: Beograd je najveći rizik

"Počeli smo da se stabilizujemo, ali smo i dalje u vrlo lošoj epidemiološkoj situaciji. Beograd je apsolutno najveći rizik. Ovaj virus razara ekonomiju, ubija ljude, izaziva depresiju"

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track