SRBI SU PRAVI FRAJERI I VELIKI RATNICI: Evo kako je poznata britanska spisateljica opisala Hrvate, Crnogorce, Bosance...
Foto: Profimedia

ovako je FORBSOVA videla građane jugoslavije

SRBI SU PRAVI FRAJERI I VELIKI RATNICI: Evo kako je poznata britanska spisateljica opisala Hrvate, Crnogorce, Bosance...

Društvo -

Rozeta Forbs engleska spisateljica i putopisac je prva žena koja je posetila Kufru u Libiji, da bi se nakon toga zaputila u Jugoslaviju!

Ona je u članku "Život u novom Balkanu - Jugoslavija" opisala narode, a članak je objavljen u časopisu Britannia u novembru iste godine.

Evo šta je napisala o Srbima: "Srbi su pravi frajeri, "Amerikanci Balkana" koji gaze i mlate ostale ali donekle opravdano, jer većina Jugoslovena su ipak teški primitivci kojima treba držati čizmu na vratu. Što se njih tiče, većina stanovnika regije su zapravo prikrivreni Srbi. Veliki su ratnici, uvek su bili i uvek će ostati militantna "rasa", u Prvom svetskom ratu doslovno su se golim rukama progurali kroz Makedoniju i Kosovo.

Beograd je ranije bio jednostavan ruralni grad ali sada uverljivo raste, usluga u restoranima je nenormalno brza, kao da su transplantovani iz Amerike. No dok je jednom iz Beča trebalo samo 10 dana da na upit stigne odgovor, u Beogradu čekanje traje 3 meseca, tamo balkanska korupcija cveta u javnoj upravi gde nerad prikriva neznaje".

Ni Hrvati i Slovenci nisu ništa bolje prošli:

"Slovenci i Hrvati su vidno pod uticajem Austrije. Zagreb i Ljubljana su veseli i uređeni srednjoevropski gradovi s vrhunskom ponudom i oni tu veću razvijenost pomalo bahato nabijaju Beogradu na nos, kojeg smatraju orijentalnim i varvarskim. Hrvati su ušli u uniju s "inferiornim" Balkancima "nižeg standarda" misleći da će voditi glavnu reč ali su se gadno prevarili. Srbima se u Hrvatskoj dodeljuju ključni položaji dok se Hrvatske zvaničnike tera u Bosnu, koja vrvi "primtivnim Muslimanima." Ne-srpskim zvaničnicima fali efikasniji Austrijski režim gde su intelektualci lakše napredovali".

O Bosancima i Makedoncima kaže:

"Makedonci su zbog jezičnih specifičnosti zapravo Bugari a ne Srbi. Bosanski Muslimani su primitivci Turkskog porekla, lako se pokoravaju bilo kojem autoritetu, plaćaju veće poreze ali "to je volja Alahova." Sela su im prepoznatljiva po odsutnosti kovrčave balkanske svinje".

Za kraj su došli i Crnogorci:

"Crnogorci su siromašni ali je Crna Gora kao zapad. Kad bi se uporedila s Bosnom i Makedonijom, gde su tursko-orijentalni uticaji vidljivi na svakom koraku, Crna Gora je više rezervisana/umerena. Crnogorci su žilava i vredna "rasa," nepokorni su i zameravaju političarima koji su ih uveli u Jugoslaviju. Viskoki su i zgodni, uvek su bili ratnička "rasa" i sad u brdima vode gerilski rat. Srbi ih ugnjetavaju ali se dve rase međusobno poštuju i stravstveno vole svoje otadžbine" - stekla je takav utisak autorka ovog teksta.

Kurir.rs/Alo

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track