Deca i žene stigli iz Sirije živi i zdravi
Foto: Tanjug

Uspešna evakuacija

Deca i žene stigli iz Sirije živi i zdravi

Društvo -
Srpski državljani, uglavnom žene udate za Sirijce, doputovali su na aerodrom "Nikola Tesla", gde su im dobrodošlicu poželeli predstavnici dva ministarstva koja su evakuaciju organizovala po nalogu Vlade Srbije
1 / 6 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Grupa od 40 državljana Srbije i članova njihovih porodica evakuisana je danas iz Sirije, i avionom "Jat ervejza" oni su doputovali u Beograd, uz pomoć ministarstava spoljnih i unutrašnjih poslova Srbije.

Srpski državljani, uglavnom žene udate za Sirijce, doputovali su na aerodrom "Nikola Tesla", gde su im dobrodošlicu poželeli predstavnici dva ministarstva koja su evakuaciju organizovala po nalogu Vlade Srbije.

U toj državi, zahvaćenoj građanskim ratoma, pre početka evakuacije bilo je oko 200 srpskih državljana.

"Većina njih se još nije odlučila da dođe u Srbiju, budući da se uglavnom radi o mešovitim brakovima. U Alepu, gde se vode borbe, i gde nije bilo bezbedno da se naši građani evakuišu, ostalo je nekoliko desetina naših državljana sa kojima smo u kontaktu", izjavio je novinarima Dragan Marković iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema njegovim rečima, ako preostali državljani Srbije budu želeli da se evakuišu iz Sirije biće ponovo organizovan let iz Damaska.

Ministarstvo spoljnih poslova je, prema njegovim rečima, preko ambasade Srbije u Damasku od marta apelovalo na državljane Srbije da se evakuišu, ali su oni tek u poslednjih desetak dana iskazali znatnije interesovanje da napuste Siriju.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije zadužen za konzularne poslove Dragan Marković precizirao je da su u grupi koja je danas doputovala u Beograd uglavnom ljudi iz Damaska, ali i iz okolnih mesta, pa čak i iz Alepa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track