POBEDA ŽIVOTA! SUPERBAKA: Sa 93 godine sam POBEDILA KORONU! Možete i vi!
Foto: Kurir

POBEDA ŽIVOTA! SUPERBAKA: Sa 93 godine sam POBEDILA KORONU! Možete i vi!

Društvo -

Radmila Stanković, rođena daleke 1927, koja je usled 26 godina rada u duvanskoj industriji zaradila i oštećenje pluća, uspela je da se izbori sa kovidom 19

Baka Radmila Stanković sa svoje nepune 93 godine pobedila je koronavirus i pokazala i dokazala da je sve moguće! Pa i to da u desetoj deceniji savlada opaki virus koji hara planetom.

Gotovo mesec dana baka Radmila, koja je smeštena u Gerontološkom centru u Kruševcu, borila se po beogradskim bolnicama i vratila se živa i zdrava u svoju garsonjeru, iz koje godinama nije izlazila, i svoj mali svet u kome uživa.

- Nisam pojma imala ni da postoji neka korona. Šta je sad pa to?! Kad su mi rekli šta je to i kako je, pa kad su mi još kazali da moram u bolnicu u Beograd, mislila sam da mrem. Reko’, ja se živa vratiti neću - počela je za Kurir baka Radmila, s kojom smo kontaktirali telefonom i koja, kako kažu zaposleni u Gerontološkom centru, ima dana kada više priča, a ima i onih kada se baš povuče u sebe.

Bolnice u Beogradu

Ova superbaka, koja je neverovatni junak i borac, rođena je 2. oktobra daleke 1927. godine u selu Virtanovcu kod Kruševca, u prvoj polovini minulog veka, u vreme koje današnji svet teško pojmi. Bezmalo vek kasnije, gotovo mesec dana borila se s koronom, najpre u Institutu za ortopediju Banjica, a potom i na Klinici za pulmologiju KCS. Povremeno je bila na potpori kiseonikom. I pobedila - i koronu i sve neverne Tome.

- Stavljali su mi nešto na usta da mogu da dišem. Plašila sam se mnogo. Ali, u tom strahu, ja se setim da bogata, prebogata. Jeste da imam samo jednog sina, ali imam i osmoro unuka i praunuka. Kad se setim njih i ljubavi prema njima, meni bude lakše. To me je i održalo u životu.

Vitalna starica, kojoj čovek, kad je vidi, ne bi dao tolike godine, prošla je sve i svašta u životu. Pa je ni korona nije mimoišla.

- Eto, ja sam već živi primer da i u ovim godinama može da se pobedi korona. Preživela sam i rat, i bombe, i evo sad tu koronu. Sve se može - veli baka Radmila.

U prestoničkim bolnicama baka Radmila je bila od 18. aprila do 15. maja, a u njima i po povratku u Gerontološki centar testirana je četiri puta negativno pre nego što se vratila u svoju garsonjeru.

- Jedva sam čekala da se vratim u moj dom, u moju drugu porodicu. Da mi donesu kaficu, pa da se lepo ispričamo.

foto: Kurir

Slušajte lekare

Za kraj ovog nedugog razgovora baka Radmila, koja i šeta dvorištem centra da je malo i sunce ogreje, poručuje svima:

- Morate da budete hrabri ako korona dođe i do vas. Slušajte dobro lekare, pamtite šta kažu i radite onako kako kažu. I pobedićete. Ako sam ja, možete i vi.

A ista ova baka Radmila, kako nam je rečeno u Gerontološkom centru Kruševac, radni vek od 26 godina provela je u duvanskoj industriji. I usled dugogodišnjeg rada u industriji duvana „zaradila“ je i oštećenje pluća. I mimo svega pobedila koronu. Pa vi vidite.

SVAKA ČAST LISTA KURIR BEZ NAOČARA!

l Baka Radmila lista Kurir, i to bez naočara.

- Još me, hvala bogu, služi vid. Pratim pomalo šta se radi po državi i svetu - veli baka Radmila.

POZIRANJE JESAM LI JA TO MANEKENKA?

l Baka Radmila je, kada su je zaposleni u Gerontološkom centru zamolili da se namesti kako bi je fotografisali za naše novine, pitala:

- A jesam li ja to sada manekenka?

I nasmešila se.

foto: Kurir

JELENA MIJAILOVIĆ BORIMO SE ZA SVAKOG KORISNIKA CENTRA

l Jelena Mijailović, direktorka Gerontološkog centra Kruševac, kazala je za Kurir da daju sve od sebe i da se bore za svakog korisnika.

- Pružamo uslugu najugroženijim i najranjivijim korisnicima. Potrebna im je i zdravstvena i ljudska nega, zato smo bili zabrinuti i razočarani kada su stigli prvi rezultati testiranja s obzirom na to da niko od zaraženih u momentu testiranja nije imao simptome i da su mere preduzete prema instrukcijama. Za nas zaposlene u GC Kruševac svi korisnici su jednaki i nama nisu bitne godine... Mi se ovoj kući, koja je, nažalost, jedna od poslednjih stanica u njihovom životu, borimo za svakog od njih - rekla je za Kurir Mijailovićeva. Korona je ovde bila dijagnostikovana kod 49 korisnika od njih 190 i kod 19 zaposlenih od njih 150 i svi su se uspešno oporavili.

Kompletan tekst OPŠIRNO pročitajte u današnjem štampanom izdanju KURIRA.

foto: Kurir

U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA PROČITAJTE:

NEPROFESIONALCI

Jugoslav Ćosić i N1 opet uhvaćeni u laži i manipulisanju činjenicama!

NA MORE MOŽEMO SAMO U ŠEST ZEMALJA

Evo gde nam ne traže test na koronu i karantin

BEŽALI OD IZBORA, A SAD TRAŽE NOVO GLASANJE

Đilasov kum hoće haos, poziva na neposlušnost!

RAT KLANOVA DO ISTREBLJENJA

Škaljarci izrešetani tačno dva meseca posle napada na vođu kavčana

UŽAS U NIŠU

Mladić silovao devojčicu kojoj su njegovi roditelji bili hranitelji

EKSKLUZIVNIO! DEJAN STANKOVIĆ POSTAO GLUMAC

Kad vas pozove legenda kao što je Lazar Ristovski, nema odbijanja!

USPEH REDITELJA IVANA IKIĆA POSLE ČETIRI GODINE RADA

Premijera filma Oaza u Veneciji!

DANAS NE PROPUSTITE POKLON DODATAK U KURIRU! Naše najlepše LEDENE POSLASTICE I SLADOLEDI

Danas ćete u poklon dodatku Naše najlepše LEDENE POSLASTICE I SLADOLEDI dobiti recepte za ukusne poslastice kao što su: parfe sa kremom od sira, ledeni terin od kafe, bele čokolade i malina, krem kup, tortice s pomorandžama, limun-tekila sorbet, sladoled od kafe, jagode s kremom od sira, mus od mlečne čokolade, trobojni čokoladni mus, mramorna torta, bavarski krem, malina sorbet i mnoge druge.

foto: Kurir

Čitajte KURIR!

Kurir.rs/ J. S. Spasić Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track