KRIZNI ŠTAB Dr Darija: Za 24 sata na teritoriji Niša samo 1 pozitivan
Foto: Tanjug Printscreen

pratite na kuriru NAJNOVIJE INFORMACIJE

KRIZNI ŠTAB Dr Darija: Za 24 sata na teritoriji Niša samo 1 pozitivan

Društvo -

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 9.560 osoba, od čega je pozitivno bilo njih 411, dok je nažalost preminulo devet pacijenata.

Prema poslednjim podacima, na respiratorima u bolnicama širom Srbije se nalazi 171 pacijent.

foto: Covid19.rs Printscreen

Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 631. 274 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Podatke je saopštila doktorka Darija Kisić Tepavčević.

Profesor Petar Svorcan se obratio o KBC Zvezdara.

foto: Tanjug Printscreen

- Hospitalizovano je 299 pacijenata, na intenzivnoj nezi je 28 pacijenata. Situacija je malo bolja nego prethodnih dana, ali nema promena kada je reč o kliničkoj slici. Devet zaposlenih u KBC Zvezdara je pozitivno, dvoje hospitalizovano, a sedmoro je u kućnoj izolaciji - kaže Svorcan.

- Kada je u pitanju epidemiološka situacija u Srbiji, imamo stabilne brojeve potvrđenih slučajeva i veliki broj testiranih. Imamo povoljne parametre koji su optimistični. Nalazimo se u prelomnom trenutku, kada se očekuje da krivulja krene silaznim tokom. Potrebna nam je snaga i pridržavanje mera više nego ikada - rekla je doktorka Kisić Tepavčević i dodala:

- U poslednja 24 sata na teritoriji grada Niša testirano je 117 osoba, samo je 1 bio pozitivan. a ne tako davno epidemiološka situacija je u ovom delu naše zemlje bila potpuno drugačija. Krizni štab od početka ima podršku naučne zajednice - istakla je ona.

foto: Tanjug Printscreen

Naučni savetnik iz Instituta Vinča Sanja Glišić rekla je danas da su najnovija naučna istraživanja pokazala da su simptomi kod inficiranih koronom koji su nosili masku znatno slabiji u odnosu na zaražene koji nisu nosili hiruršku zaštitnu masku. Istraživanje je takođe pokazalo da se virus ne prenosi samo kapljično, već i putem aerosola, odnosno vazduha.

- Najviše se može smanjiti prenos nošenjem maske od strane onih koji su inficirani, a veoma je bitno i to što inficirani koji su prethodno nosili maski imaju znatno blaži tok bolesti - naglasila je ona na pres konferenciji Kriznog štaba.

Kako je navela, to je jedan od rezultata istraživanja rađenih na jednom institutu u Hong kongu, gde su vršena laboratorijska ispitivanja na sirijskom zlatnom hrčku. Istakla je da je bitno da se nose hirurške maske, jer na taj način građani štite i sebe i ljude oko sebe.

foto: Tanjug Printscreen

Potom su odgovarali na pitanja novinara.

O izjavi Ugljanina

- Zašto postavljate takva pitanja? Ne znam da li je iko to shvatio ozbiljno. Ovde delimo informacije koje su zasnovane na dokazima. Mora da postoji odgvoronost za svaku javno izrečenu reč, mnogi sebi daju za pravo da pričaju stvari koje nisu iz oblasti njihove stručnosti. Ne treba da gubimo vreme na neke izjave kojima nije mesto ovde. Ja sam ubeđena da svaki građanin naše zemlje zna kako može da se zaštiti i to je dužnost svih nas- rekla je dr Darija.

Da li postoji način kontrole kršenja samoizolacije

- Da bi jedna osoba bila u samoizolaciji mora da ima dokument da je bila na pregledu i status da je pozitivna na kovid. Imamo pomoć sanitarne inspekcije i komunalne policije. Nadam se da ne postoji niko ko zna da je inficira, da ima tu sreću da se oseća dobro, a koja bi se svesno kretala i širila infekciju. Imamo daleko veći broj osoba koje se nisu testirale, a imaju simptome. Nošenje maski nije samo usputna mera, i te kako smanjuje verovatnoću zaražavanja. Svi, apsolutno svi treba da nosimo maske u zatvorenom prostoru, jer tako čuvamo sebe i svoju okolinu - kaže Kisić Tepavčević.

O istraživanju profesora Ratka Đukanovića

- Nisam pročitala taj rad, a pretpostavljam da ćemo prvo dobiti lek- rekla je Glišić.

- Lek ne postoji ni protiv jednog virusa. Čudotvorni lek koji bi delovao na virus čekamo decenijama. Ali se nadamo da će se otkriti nešto što će značajno uticati na sam virus - rekla je Kisić Tepavčević.

O simptomima i testiranju i posledicama po zdravlje

- Korona ima širok spektar simptoma, nijedan nije isključivo karakterističan samo za kovid 19. Kada je reč o odluci lekara da li neki pacijent treba da se testira, zasniva se na epidemiološkoj anamnezi, kliničkog pregleda, laboratorisjke analize i snimka pluća - kaže dr Darija.

O lečenju krvnom plazmom

- Imamo iskustva i dosta su uspešna. Pacijenti su pokazali bolje rezultate u odnosu na one koji nisu dobili. Najbolji rezultati su pokazani ako pacijenti prime plazmu u prvih 10-12 dana. U našoj ustanovi postoji davanje plazme od preležanih pacijenata i postoji posebna procedura za to. Poslednji termin u kom možete dati plazmu pacijentu je tri nedelje od početka bolesti - rekao je Svorcan.

O karantinu za građane koji dolaze iz inostranstva

- O tome uvek razmatramo, ali nije doneta nikakva konkretna odluka - rekla je Kisić Tepavčević.

O imunitetu na koronavirus

- Bilo je slučajeva da su se ljudi ponovo zaražavali nakon što su preležali korona virus. Imamo slučajeve osoba koje su imale korona virus i koje su ponovo inficirane. Oko 10-ak pacijenata je potvrđeno na Infektivnoj klinici u Beogradu, ali oni nisu zahtevali hospitalizaciju. Imamo dosta nepoznanica oko toga, ali širom sveta ima ovakvih sporadičnih slučajeva- objašnjava Kisić Tepavčević.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track