DIREKTORKA KC VOJVODINE UPOZORAVA: Gojaznost jedan od najopasnijih faktora
Foto: Kurir Printscreen

ne postoji jedinstvena klinička slika

DIREKTORKA KC VOJVODINE UPOZORAVA: Gojaznost jedan od najopasnijih faktora

Društvo -

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić rekla je da je u ovom trenutku u tom kliničkom centru hospitalizovano 312 pacijenata pozitivnih na kovid virus i naglasila da je gojaznost jedan od najopasnih faktora koji utiče na tok bolesti kod zaraženih pacijenata.

- Kliničko-bolnički centar Vojvodine pored svojih kapaciteta koji čine Infektivnu kliniku i odeljenje za intenzivnu negu za lečenje kovid pacijenata je otvorilo i nove jedinice na klinikama za ortopediju, anesteziju, vaskularnu hirurgiju, abdomenalnu hirurgiju, plastičnu hirurgiju, za rehabilitaciju, urologiju, kao i na klinici za ginekologiju uz posebnu napomenu da se tamo hospitalizuju samo pacijentkinje koje su pozitivne, a su u terminu porađanja- naglasila je Stokić.

foto: Kurir Printscreen

Ona naglašava da se sve veći broj pacijenata javlja sa teškom i veoma teškom kliničkom slikom.

- Veoma važno to što ne postoji jedinstvena klinička slika, već da virus razvija brojne komplikacije. Sa aspekta kliničkog lečenja postoje dva problema. Prvi je što kod pacijenata koji se hospitalizuju, a kojima imaju kovid, postoje i druge pridružene bolesti, prateće boleste koje se pogoršavaju i zahtevaju dodatnu terapiju i upravo zbog toga dolazi do komplikacije - objašnjava ona i dodaje:

- Za Vojvodinu je poseban problem to što je reč o regionu sa velikom prevancijencijom gojaznosti i tipa dva dijabetese. Gojaznost je faktor za zaboljevanje od kovida pa čak i sa povečanjem gojaznosti dolazi do povečanje šanse za hospitalizaciju na intenzivnoj nezi, za primenu mehaničke ventilacije, pa čak je i smrtnost u tom slučaju veća - upozorava ona.

Kaže da je i Evropska asocijacija za studiju gojaznosti jasno stavila do znanje da je gojaznost bolest udružena sa brojnim kompikacijama koje prati virus kovid.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja