KISIĆ TEPAVČEVIĆ O DNEVNIM BROJKAMA O KORONI U SRBIJI: Uzorci obrađenih testova nisu stariji od tri dana
Foto: Kurir Printscreen

danas obrađeno 9.817 testova

KISIĆ TEPAVČEVIĆ O DNEVNIM BROJKAMA O KORONI U SRBIJI: Uzorci obrađenih testova nisu stariji od tri dana

Društvo -

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je da su brisevi testova koji su danas obrađeni, njih 9.817, uzeti juče ili pre dva ili tri dana i da nisu stariji od toga.

Kisić je kazala da ono što je sigurno jeste da je cifra od 9.817 testova obrađena na današnji dan.

"Ono što je sigurno jeste da je to broj uzoraka koji su na današnji dan obrađeni, a brisevi su uzeti pre dva ili tri dana, neki tokom jučerašnjeg dana", rekla je Kisić.

Istakala je da se vreme uzimanja brisa i objavljivanja rezultata razlikuje, ali da nije više od tri dana.

"Znam da bismo svi volelil da to bude što optimalnije, u roku od 24 časa, jer to pravi indikator nadzora zarazne bolesti, mada, napominjem da se osobe hospitalizuju zbog težine kliničke slike, bez obzira da li imaju ili ne PCR nalaz. U Beogradu je udeo onih koji su hospitalizovani, a nisu imali PCR test bio 40 odsto", objasnila je Kisić.

Upitana da li je zbog toga potrebno proširiti spisak privatnih laobratorija kako bi se ubrzala obrada testova, Kisić je odgovorila da veći kapacitet u testiranju znači i bolji nadzor nad kovidom-19.

Ukazala je da za sada pojedine privatne laboratorije imaju dozvolu samo za brze testove, dok je osam privatnih laboratorija izrazilo želju da obrađuje i PCR testove, ali će, ističe, pre toga morati da ispune određene uslove.

"Privatne laboratorije jesu u poslednjim nedeljama iskazale zainteresovanost da se uključe u takvu vrstu testiranja. Svim laboratorijama koje su priložile zahtev dostavljen je set indikatora koji moraju da ispune, neki su poslali tu dokumentaciju koja se još uvek obrađuje i nadamo se pozitivnom rešenju", rekla je Kisić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track