AMBASADA SAD POVODOM 106 GODINA OD POČETKA VELIKOG RATA: Pamtimo zajedničku istoriju i Pupina i Vilsona
Foto: Printscreen YT

sećanje

AMBASADA SAD POVODOM 106 GODINA OD POČETKA VELIKOG RATA: Pamtimo zajedničku istoriju i Pupina i Vilsona

Društvo -

Prvi svetski rat počeo je na današnji dan pre 106 godina, a u znak poštovanja za doprinose Srbije i žrtve srpskog naroda u Velikom ratu, četiri godine kasnije 28. jula 1918. godine, na Beloj kući i svim američkim institucijama zavijorila se srpska se zastava.

Zvaničnici ambasade SAD u Beogradu u izjavi podsećaju na taj veliki dan, kada je 28. predsednik SAD Vudro Vilson po savetu prijatelja Mihajla Pupina izdao uredbu da se na Belu kuću postavi srpska trobojka, i poručuju da Amerikanci i Srbi ne bi trebalo da zaborave zajedničku istoriju.

"Prijateljstvo dva naroda, koje danas postoji, kovano je pre više od veka, tokom Velikog rata", naveli su iz ambasade i podsetili da je zastava bila samo jedan u nizu akata solidarnosti Amerikanaca sa srpskim narodom, koji su tokom Prvog svetskog rata podneli ogromne žrtve.

"Amerikanci i Srbi ne bi trebalo da zaborave zajedničku istoriju", poručili su iz ambasade i podsetili na na hiljade mladih Amerikanaca srpskog porekla koji su dobrovoljno prešli Atlantik i borili se rame uz rame sa svojim sunarodnicima.

"Čuveni poster Malvine Hofman pozvao je ljude da daju donacije za stanovništvo Srbije. Pupin, Mabel Grujić i drugi prikupili su ne samo novac, već i hiljade tona humanitarne pomoć i za siromašne i raseljene iz Srbije", naveli su iz ambasade i podsetili i na akciju koju je organizovao Pupin, a kojom su dostavljani lekovi, hrana, poljoprivredna oprema, automobili za dostavu pomoći i ambulantnih vozila.

Iz ambasade podsećaju i na Amerikance Ričarda Sronoga, direktora Harvard škole za tropsku medicinu i jednog od vodećih svetskih epidemiologa koji je u Srbiji radio na suzbijanju širenja tifusa, na filantropa Džona Frotingam i njegovu suprugu Jelenu Lozanić koji su darovali terensku bolnicu, poslatu u Skoplje, a osnovali su i dom za ratnu sirocad u Vranju.

Srpslim borcima na ratištu pomagala je i Rozali Morton koja je osnovala prvu žensku bolnicu u Beogradu.

"Saveznici smo bili ponovo i tokom Drugog svetskog rata. Amerika je neizmerno zahvalna srpskim porodicama koje su od nacista sakrile 500 američkih i saveznickih pilota i pomogli im u Operaciji Haliard 1944", naveli su iz ambasade SAD.

"Mi Amerikanci dnas smo posvećeni da sarađujemo zajedno sa srpskim partnerima i radimo na jačanju demokratije, povećanju prosperiteta i uvođenju mira i sigurnosti u Srbiju i region", navodi se.

Ccast da se neka zastava ikad do sada nađe na Beloj kući pripala je još samo Francuskoj, 1920. godine.

U znak sećanja na taj događaj Americka ambasada u Beogradu je povodom 100 godina od podizanja zastave Srbije iznad Bele kuće, u Politici objavila poruku: "Dva naroda. Dve zastave. Jedan datum".

"Mihajlo Pupin bio je počasni konzul u Americi i prijatelj predsednika Vudroa Vilsona. Zahvaljujuci njemu, 28. jula 1918. iznad Bele kuće je podignuta zastava Srbije u slavu herojstva njenog naroda. Vi ste zemlja koja je svetu dala Pupina. Vi ste zemlja velilkih ljudi i njihovih dela", saopštila je tada ambasda SAD.

Državni sekretar SAD Robert Lensing tada je rekao da je hrabri srpski narod "žrtvovao sve za slobodu i nezavisnost".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track