NE DAO BOG DA DANAS ZAGRMI: Gromova Ognjene Marije plaše se svi vernici, a evo zašto je grmljavina LOŠ ZNAK
Foto: Printscreen/ Youtube/ ПРАВОСЛАВЉЕ - Јована

narodna verovanja na veliki praznik

NE DAO BOG DA DANAS ZAGRMI: Gromova Ognjene Marije plaše se svi vernici, a evo zašto je grmljavina LOŠ ZNAK

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznata kao Ognjena Marija.

U narodnom predanju čuvaju se primeri mnogih nesrećnih slučajeva koji su se dogodili na današnji dan, kada su se neoprezni plivači udavili u rekama i jezerima. Zato se veruje da na Ognjenu Mariju takođe treba izbegavati kupanje u "velikim vodama".

Narodno verovanje kaže i da Ognjena Marija pali i kažnjava ognjem i da je grmljavina na ovaj sveti dan loš znak. To može da znači da je pred nama teška i sušna godina, a stariji tvrde da su ovakve situacije ukazivala na bolest i siromaštvo.

U nekim delovima Istočne Srbije uvreženo je mišljenje da devojke na ovaj dan treba da poklone ogledalce mladiću koji im se sviđa i da će taj zauvek u njih gledati kao "u svoj odraz u ogledalu".

Veruje se i da među onima koji se na ovaj dan ne posvađaju ni oko čega, čitave godine neće biti nikakvog spora. Stoga bi na ovaj dan po svaku cenu trebalo izbegavati svađe sa onima do kojih vam je stalo.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track