UŽASNO: Korona izaziva sterilitet kod žena i muškaraca!
Foto: EPA/ Sergei Chirikov, Shutterstock

Dokazano

UŽASNO: Korona izaziva sterilitet kod žena i muškaraca!

Društvo -

I kod že­na i kod mu­ška­ra­ca ko­ji su pre­le­ža­li ko­vid 19 dra­sti­č­no sma­nje­na mo­gu­ć­nost da osta­ve po­to­m­stvo, a kod ne­kih ne pos­to­je ni šan­se za to, po­ka­zu­ju pre­li­mi­nar­ni re­zu­l­ta­ti stu­di­je dr Dra­ga­ne Bo­jo­vić Jo­vić iz „Na­rod­nog fronta“.

Korona izaziva sterilitet i kod žena i kod muškaraca, preliminarni su rezultati studije „Prisustvo SARS-CoV2 u reproduktivnom materijalu u periodu oporavka kovid bolesnih ispitanika u reproduktivnoj dobi“, koju sprovodi prim. dr Dragana Bojović Jović iz GAK „Narodni front„,koji i stoji iza istraživanja, otkriva Kurir.

Ginekolog dr Bojović Jović, koja je supspecijalista za fertilitet, studiju od maja sprovodi na 30 žena i 15 muškaraca koji su preležali kovid, a starosti su između 18 i 45 godina.

Saturacija

- Kod 10 od 30 pacijentkinja poremaćaji u menstrualnom ciklusu su drastični i takvi da ne bi mogle da začnu, a i čak iako bi to uspele, usledio bi brzi pobačaj. Dakle, trećina žena ima problem sa sterilitetom usled korone - kazala je za Kurir dr Bojović Jović.

Ona prati žene i muškarce od momenta kada krene period oporavka, kada su negativni i zaključuju bolovanje.

- Koronavirus toksičnim efektima utiče i na reproduktivno zdravlje žena. Jedan od njih je i smanjena saturacija kiseonikom, tj. smanjena zasićenost krvi kiseonikom, koji je neophodan za rad svih ćelija u organizmu. Za rast i razvoj folikula, najvažnije reproduktivne funkcionalne jedinice kod žena, neophodan je kiseonik, a sami tim i za rast i razvoj jajne ćelije, koja je početna tačka u začeću. Kad nema dovoljno kiseonika, nema ni razvoja vaskularne mreže u samom zidu folikula i, posledično, vaskularnog bazena, koji je neophodan da dovede i kiseonik i hranljive materije. Ukoliko folikul ne raste i ne razvija se, nema ni ovulacije, tj. plodnih dana, i žena ne može da zatrudni. Čak i ako dođe do začeća, verovatno će biti izgubljena trudnoća u ranoj fazi - objasnila je dr Bojović Jović.

foto: Tamara Trajković

Kod muškaraca su rezultati još gori, odnosno korona ima duplo negativan efekat na fertilitet. Dok kod žena deluje preko smanjenja kiseonika, kod muškaraca ulazi i u testise. A od njih 15, koji učestvuju u studiji, samo jedan muškarac ima dobar spermogram i mogao bi u ovom momentu da učestvuje u oplođavanju prirodnim putem, ostali ne:

foto: Kurir

- S obzirom na to da se u testisima nalaze ACE2 receptori, za koje koronavirus pokazuje afinitet vezivanja i dalju invaziju unutar ćelija testisa, jasno je da dolazi do destruktivnih promena reproduktivnog tkiva.

Ona je dodala da su vrlo loši spermogrami - i pokretljivost i morfologija i broj spermatozoida:

DNK s anomalijama

- Čovek koji ima decu i imao je potpuno uredan broj spermatozoida - više od 15 miliona, urednu morfologiju (više od 4% spermatozioda normalnog oblika) i imao više 32 % progresivno pokretnih spermatozoida, sada ima 13 miliona njih, 2% normalnog oblika i 18% pokretnih. To znači da ne može da oplodi jajnu ćeliju prirodnim putem, jedino vantelesno. A rizično je i kakav je DNK spermatozoida jer bi u slučaju oplođavanja postojala mogućnost da plod, odnosno dete, ima anomalije. Posledice kovida još nisu sagledane na nivou genetskog efekta.

Ipak se nada da ovi problemi neće ostati zauvek: Dugoročno smatram da bi popravljanjem saturacije, kad se vrati funkcija pluća i respiratorni kapacitet, trebalo da se poprave i hormoni, a samim tim i reše problemi sa sterilitetom. Ali to ćemo svakako znati tek posle dužeg praćenja svih ispitanika i zvaničnog okončanja studije.

MUŠKARCI U STUDIJI

  • 5 oženjenih koji imaju decu
  • 5 sterilnih brakova, ali su im spermogrami bili dobri pre preležanog kovida
  • 5 neoženjenih

POREMEĆAJI CIKLUSA ŽENA KOJE SU IMALE KOVID

l jako bolni ciklusi, što znači da nije bio hormonski adekvatan, a što je udruženo s neadekvatnim rastom i razvojem folikula, koji kao takav ne može da obezbedi začeće žene

l učestali ciklusi - umesto na 28 dana, skraćeni na 19-20 dana ili manje dana, pa sigurno nema ovulacije

l izostanak ciklusa - ceo izostao, dobila posle dva meseca, ili izostane dve nedelje i opet nema ovulacije

l oskudniji ciklusi - kraćeg trajanja, ako je trajao pet dana, sada je tri ili traju isti broj dana, a oskudniji, što pokazuje da je prisutan hormonski disbalanas

Terapija

HLOROKIN POMAŽE

l To što nema velike razlike u menstrualnom ciklusu ili spermogramima u odnosu na težinu kovida jeste to što za teže forme kovida 19 koriste antivirusni lek hlorokin, koji direktno ubija virus i sprečava ga da ide dalje. Pacijent najbolji po spermogramu je baš njega uzimao dok je bio hospitalizovan - navela je dr Bojović Jović.

I ovo utiče

CITOKINSKA OLUJA

l Svaki virus, pa i korona, proizvodi u imunosistemu citokinsku oluju, koja stvara promene u krvotoku tkiva tipa patološke vazodilatacije, što negativno utiče i na jajnike i testise. Pomeranje temperature na bilo koju stranu dovodi do poremećaja funkcije organa, a vazodilatacija emituje toplotu i dovodi do gašenja vitalnih funkcija. Od ravnoteže u imunosistemu zavisi kvalitet jajne ćelije, odnosno spermatozoida - objasnila je dr Bojović Jović.

Kurir.rs, Jelena S. Spasić/ Foto: Shutterstock, EPA/ Sergei Chirikov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track