VULIN PRIMIO VELIKU ČAST: Uručen mu počasni letački znak pilota (FOTO)
Foto: Ministarstvo odbrane

dan avijacije

VULIN PRIMIO VELIKU ČAST: Uručen mu počasni letački znak pilota (FOTO)

Društvo -

BEOGRAD - Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ministru Aleksandru Vulinu komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO Duško Žarković uručio počasni letački znak pilota.

Kako se navodi, priznanje ministru dodeljeno je na današnjoj svečanosti povodom Dana roda avijacije, održanoj na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, u znak zahvalnosti za doprinos razvoju, opremanju i unapređenju operativnih sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

1 / 6 Foto: Ministarstvo odbrane

Obeležen Dan roda avijacije

Dan roda avijacije danas je obeležen na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, a ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio je tim povodom da će srpska vojska uvek čuvati svoje nebo.

Vulin je čestitao Dan avijacije u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Ponosan sam kada vas vidim tako postrojene, obučene, nove i ispred tehnike kojom možete da se ponosite, tehnike kojom vladate, obučene i opremljene, a iznad svega, motivisane da služite svojoj zemlji i svom narodu", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, danas se Srbija seća i onih koji nisu danas tu, onih koji su poleteli kada nije bilo nikakve šanse da slete dobro, da se vrate svojoj kući i svojim porodicama.

foto: Ministarstvo odbrane

"Danas se sećamo onih koji su ovu zemlju čuvali i branili ispred poslednjeg velikog nekažnjenog zločina 20. veka - NATO agresije. Danas se sećamo njih i mislimo - kako li bi samo bili ponosni da stoje u ovom stroju i da vide obnovljeno, snažno, hrabro ratno vazduhoplovstvo", rekao je Vulin.

Možemo mi, kako je dodao, da kupimo i više helikoptera i modernije avione, mogu to da urade i neke druge zemlje, ali niko nikada neće moći da postroji baš ovaj stroj.

"Neće moći da postroji vas, baš vas, te ljude snažnije, vrednije i hrabrije od tehnike kojom gospodare. Hvala vam za godine u kojima niste odustali, hvala vam za godine u kojima se niste predali, u kojima niste okrenuli glavu od svoje zemlje i u kojima ste verovali da će se Srbija ponovo uzdići i vratiti tamo gde joj je mesto i hvala vam za slobodno nebo koje čuvate", poručio je Vulin.

Komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković istakao je da se zahvaljujući preduzetim merama državnog i vojnog rukovodstva Dan avijacije danas obeležava gledajući u budućnost sa optimizmom.

foto: Ministarstvo odbrane

"Izvršeno je opremanje ključnim sredstvima - avionima MiG-29, višenamenskim helikopterima Mi-17 i H-145, borbenim helikopterima Mi-35, avionima LASTA, daljinski pilotiranim vazduhoplovima, kao i sredstvima za opsluživanje avijacije. Uz intenzivno opremanje neprekidno se realizuje modernizacija, remont i održavanje vazduhoplova", rekao je general Žarković.

On dodaje da su završetkom radova na delu objekata infrastrukture značajno unapređeni uslovi za život i rad ljudstva, kao i smeštaj za održavanje ključnih sredstava, a nizom mera podignut je standard pripadnika roda avijacije i vazduhoplovno-tehničke službe.

U znak zahvalnosti za doprinos razvoju, opremanju i unapređenju operativnih sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i PVO, ministru Vulinu komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general Žarković uručio je počasni letački znak, a najistaknutijim pripadnicima jedinica avijacije dodeljen je zlatni letački znak, zvanja instruktora letenja, nagrade i pohvale.

U nastavku svečanosti usledio je prikaz vazduhoplova Ratnog vazduhoplovstva, poput aviona MiG-29, Super galeb, Orao, Lasta, helikoptera Mi-17, Mi-35, H-145, bespilotnih letelica Ć-92A i izveden je letački program avionima MiG-29.

foto: Ministarstvo odbrane

Dan avijacije proslavlja se u spomen na 2. avgust 1893. godine, kada je naređenjem kralja Aleksandra Obrenovića predviđeno da se u svakoj diviziji obrazuju vazduhoplovna odeljenja. Do 1941. godine taj dan se tradicionalno proslavljao kao slava svih pilota i letača.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track