UŽIVO KORONA U SRBIJI NE POPUŠTA! 9 PREMINULIH, 330 novih slučajeva: Na respiratorima 159 pacijenta
Foto: EPA/GIUSEPPE LAMI, Profimedia, Ana Paunković, Zorana Jevtić, Printscreen

BORBA PROTIV VIRUSA

UŽIVO KORONA U SRBIJI NE POPUŠTA! 9 PREMINULIH, 330 novih slučajeva: Na respiratorima 159 pacijenta

Društvo -

Od poslednjeg izveštaja testirano je 9.109 osoba, od kojih je 330 pozitivno.

Nažalost, preminulo je 9 osoba, a na raspiratorima je 159 osoba.

foto: AMG

23.58 - Četiri žrtve korona virusa u Čačku za 24 sata

18.50 - Preminuo jedan pacijent u Kraljevu

Prema podacima koje je saopštio Krizni štab Kraljeva, u poslednja 24 časa u Opštoj bolnici Studenica preminuo je još jedan pacijent. Ukupno je u Kraljevu od početka epidemije od kovida 19 preminulo 29 osoba. U tom gradu zaraza je potvrđena kod još 34 ljudi.

16.45 - Kraljevo: Od 120 uzoraka pozitivno 34, preminula jedna osoba

U Opštoj bolnici „Studenica“ u Kraljevu, od posledica zaraze koronavirusom, preminula je još jedna osoba, čime je broj preminulih od početka epidemije u ovom gradu porastao na 29, saopštio je u subotu Štab za vanredne situacije Grada Kraljeva. Kako se navodi u saopštenju, od 120 uzoraka testiranih u Direkciji za nacionalne referentne laboratorije Batajnica u Beogradu, novoregistrovanih pozitivnih je 34. (J. S.)

15. 48 - KCV: Na lečenju 307 pacijenata, 20 na respiratorima

U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leči 307 pacijenata kod kojih je potvrđeno da su oboleli od korona virusa, od čega je 20 na respiratorima, saopšteno je danas iz te zdravstvene ustanove. Navodi se da se u vojnoj bolnici u Petrovaradinu trenutno leči 27 pacijenata obolelih od kovida 19. Dodaju da se kod velikog broja hospitalizovanih pacijenata koji su oboleli od virusa, a s obzirom na težinu kliničke slike, uz ostalu neophodnu terapiju primenjuje i intenzivna kiseonička potpora

foto: Printscreen

15.25 - Mačvanski okrug: 15 novozaraženih, 4 preminula u šabačkoj bolnici

Još deset osoba iz Šapca je pozitivno na koronavirus, tri iz Loznice, i po jedno iz Koceljeve i Ljubovije. Prema rečima Dragane Radojčić, načelnice Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za javno zdravlje Šabac, rezultati se čekaju za još oko 250 uzoraka koji su u toku ove sedmice poslati u laboratoriju u Batajnici.

14.20 - Kisić: Deo našeg rutinskog posla i aktivnosti je da smo u svakodnevnom kontaktu sa SZO

Doktorka Darija Tepavčević Kisić odgovorila je profesoru Zoranu Radovanoviću i na veoma utemeljen način demantovla njegove stavove o koroni.

Naime, dr Kisić Tepavčević istakla je da je Srbija u stalnom kontaktu sa SZO.

- Sve odluke koje je donosio i donosi Krizni štab zasnovane su na isključivo epidemiološkim pokazateljima u datom momentu i sve odluke su bile na nivou preporuka. Što se tiče iskaza profesora Radovanovića, prvo se trudite da ne slušate različite iskaze jer se trudite da radite svoj posao. Međutim, kada se to ponavlja ne možete da ne čujete i da vas ne pogodi. Ispada da su ljudi u Kriznom štabu slučajno izabrani i nemaju nikakve kompetencije. Profesor Radovanović zna kompetencije svakog člana Kriznog štaba - rekla je doktorka

Više o tome klikom OVDE.

foto: Printscreen

13.30 - Hrvatska produžila zabranu za turiste iz Srbije

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je danas da je zabrana prelaska granice iz trećih država, uključujući Srbiju, produžena.

- Produžili smo mere zabrane prelaska granice prema trećim državama. Ta odluka je isticala juče, a danas je produžena - rekao je Božinović na komemoraciji braniteljima u Dalju iz 1991. godine.

13.00 - U Bugarskoj registrovano 270 novih slučajeva

U Bugarskoj je danas registrovano 270 novih slučajeva korona virusa od testiranih 5.582, a preminulo je još devet osoba.

Ukupan broj zaraženih je 11.890, a korona virus je odneo 383 života, prenosi BTA.

Aktivnih slučajeva ima 4.988, a trenutno je hospitalizovano 778 pacijenata od kojih su 42 na intenzivnoj vezi. Dosad se oporavilo 6.319 ljudi.

12.00 - Preminula četiri pacijenta u Opštoj bolnici u Subotici

Od posledica Kovid bolesti tokom 24 sata, od 29. do 30. jula, u subotičkoj bolnici preminula su četiri pacijenta: dve pacijenkinje starosti 94 i 87 godina, i dva pacijenta muškog pola starosti 71 i 66 godina, saopštili su iz Opšte bolnice Subotica.

U Kovid respiratornoj ambulanti Opšte bolnice Subotica od 29. do 30 jula, tokom 24 sata, obavljeno je 28 pregleda, od toga je 11 pacijenata zadržano na bolničkom lečenju. Na kućnu izolaciju otpušteno je 8 pacijenata.

-Trenutno se na bolničkom lečenju u Kovid delu bolnice (Kovid infektivno odeljenje, Kovid centar, Kovid jedinica intenzivnog lečenja) nalazi ukupno 92 pacijenta, saopšteno je u dnevnom izveštaju o epidemiološkoj situaciji u subotičkoj bolnici. (N.H.)

11.20 - Kon: Maske jesu dovoljna mera, ali opadanje broja obolelih će trajati duže

Situacija sa virusom korona daleko je od povoljne, ali da treba biti realan, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon, uz opasku da novi virus definitivno nije sezonski.

Takođe, kako dodaje, polazak dece u školu je veoma bitan momenat.

- Uspeli smo da zaravnimo krivu merama kojima raspolažemo. Ono što treba da naglasimo je da se prvi put sprovode ovakve mere, samo u vidu zaštitnih maski. Maske jesu dovoljna mera, ali opadanje broja obolelih ide polako i to će trajati duže nego u prvom udaru. Stalno ćemo imati ovakve situacije, da broj obolelih opada, ali sve zavisi od ponašanja građana - rekao je Kon.

foto: Printscreen

11.30 - Iz kovid bolnice u Vranju otpuštena 33 pacijenta

Prema jutrošnjim podacima, ukupan broj pacijenata koji se od koronavirusa leče u četiri kovid bolnice u Vranju je 117, od čega kovid pozitivnih 65. Među hospitalizovanima nema dece. Trenutan broj slobodnih mesta je 98.

Na kućno lečenje otpuštena su 33 pacijenta, a jedan pacijent je transportovan u Klinički centar Niš, pokazuju podaci gradskog Štaba za vanredne situacije.(T.S)

10.45 - Otvaranje nove kovid bolnice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da su zbog korona virusa gotovo svi bolnički kapaciteti bili uposleni u tu svrhu, ali da se zato grade nove bolnice i renoviraju postojeće kako bi i građani sa drugim zdravstvenim problemima imali adekvatnu pomoć.

On je ukazao da neki dok su bili na vlasti ništa nisu uradili u zdravstvu, da ni linoleum u liftu nisu mogli da promene, a sada imaju privatne klinike.

"Mi smo obnovili sve bolnice, kliničke centre gradimo, u Beogradu, Nišu, gradimo mnogo bolnica, od Prokuplja, Aranđelovca, sve 25 do 30 miliona evra", ističe Vučić, dodajući i novu bolnicu u Batajnici, Dedinje dva, VMC, Mišović...

Više o tome klikom OVDE.

10.36 - Otpuštena 33 pacijenta iz kovid bolnica u Vranju

Prema jutrošnjim podacima, ukupan broj pacijenata koji se od koronavirusa leče u četiri kovid bolnice u Vranju je 117, od čega kovid pozitivnih 65.

Među hospitalizovanima nema dece.

Trenutan broj slobodnih mesta je 98.

Na kućno lečenje otpuštena su 33 pacijenta, a jedan pacijent je transportovan u Klinički centar Niš, pokazuju podaci gradskog štaba za vanredne situacije.

foto: Ana Paunković

08.30 - Kraljevo: Manji broj zaraženih

Poslednji izveštaj iz Direkcije za referentne nacionalne laboratorije u Kraljevu pokazuje da je od 34 tetsirana uzorka osam pozitivno na korona virus, a jedan pacijent je preminuo.

Do sada je u tom gradu preminulo 29 pacijenata.

U kovid bolnici zbrinuto je 60 pacijenata, od toga osam je na intenzivnoj nezi, a dvoje je na respiratorima.

U protekla 24 časa u kovid bolnici u Kraljevu je otpušteno 12 pacijenata, a sedam je primljeno.

U Vrnjačkoj Banji je 79 zaraženih. Osim tri osobe koje su u Kraljevu, svi imaju lakše simptome.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track