PREDSEDNIK NA POČETKU IZGRADNJE KOVID BOLNICE U BATAJNICI: Gradi se na 18.000 kvadratnih metara, otvaranje 1. decembra
Foto: Tanjug Printscreen

PRIVREMENA BOLNICA ZA 1.000 PACIJENATA

PREDSEDNIK NA POČETKU IZGRADNJE KOVID BOLNICE U BATAJNICI: Gradi se na 18.000 kvadratnih metara, otvaranje 1. decembra

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas početku izgradnje nove kovid bolnice u Vojnom kompleksu "Zemun ekonomija".

Predsednik je najpre obišao radove, a njemu je ministar zdravlja predstavio i kako će bolnica izgledati i šta će sve imati.

- Velika su to ulaganja, ali da povećamo naše kapacitete. Mislim da su ovo najbolje bolnice i da najbrže možemo da reagujemo - kazao je Vučić.

foto: Printscreen Pink

- Hvala vam, poštovani ministri, generali i pukovnici poštovani radnici, nalazimo se na mestu gde će za nekoliko meseci nići nova moderna kovid bolnica, ali to je bolnica u kojoj će moći i druge stvari važne za zdravlje da se obave, od sale za porođaje, angio sale, jer želimo da ovaj veličanstveni objekta koji gradimo na 18.000 kvadratnih metara ima svoju nameru. Ovo će nas koštati 27-28 miliona evra po principu ključ u ruke i rade naše domaće kompanije i sve će biti brzo završeno. Pravimo vrhunsku bolnicu koja će biti opremljena najsavremenijom opremom, uglavnom Dregeroivom - respiratori, rendgeni, skeneri. Biće najznačajnija bolnica za kovid pacijente s 200 jedinica intenzivne nege i 800, biće uloženi milioni evra, kako bi se oslabio pritisak na lekare, s jedne strane, i pomogli građanima Srbije koji se bore sa ovom opakom bolešću, s druge strane - kazao je Vučić.

Predsednik je rekao i da su prihodi za jul u budžetu neočekivano viši od najboljih projekcija koje je imala vlada i naglasio da je Srbija u drugom kvartalu ove godine druga u Evropi po stopi rasta BDP-a.

- Veoma smo zadovoljni stanjem u budžetu za jul. Dobili smo danas za najveći deo evrospkih zemalja prve procene stope rasta. Srbija je trenutno druga u Evropi za drugi kvartal, a ispred nas je samo Litvanija. Svi ostali su daleko, daleko, daleko iza nas.

- Mnogi se plaše jeseni, Mi ćemo tražiti i uveren sam dobiti vakcinu kada i mnogi drugi koji budu prvi u dobijanju, a svakako ne na začelju. Za nas je važno da možemo da lečimo naše ljude - kaže predsednik i dodaje da će još jedna bolnica biti izgrađena i u Kruševcu.

On je dodao da je lokacija na Batajničkom drumu lako dostupna iz svih pravaca, ali da će morati da se dorade neki pristupni putevi.

- Prvog decembra otvorićemo velelepnu bolnicu, mislim da su to fantastični rezultati. Ovo su velike stvari koje pokazuju koliko se menja životni standard i koliko brinemo o zdravlju ljudi, a ne prepuštamo stvari slučaju. Ova bolnica će spasiti mnogo života - naglasio je predsednik.

foto: Tanjug Printscreen

Polaganju kamena temeljca prisustvuju i ministar odbrane Aleksandar Vulin, kao i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Potom je predsednik odgovarao na pitanja novinara.

O novoj školskoj godini

- Voleli bismo da deca idu u školu, ali nije isključena mogućnost za onlajn nastavom. Što se tiče bolnica mi danas nemamo problema, ali imamo veliki broj mrtvih od posledica virusa, 5. i 6. jula napraviljeni su nam problemi. Nismo zadovoljni, iako su stvari zasad stabilne. U nekim delovima Srbije je lakša situacija. Ako se budemo ponašali odgovorno sasvim sam siguran da rezultat neće izostati, i treba da čuvamo našu decu, ali i da brinemo o njihovom obrazovanju. Važno je da ulažemo u znanje i obrazovanje, i ukoliko budu postojali uslovi koji garantuju sigurnost i očuvanje zdravlja, ići će u školu.

O ulaganjima u Srbiju

- Megle iz Osijeka dovodi proizvodnju u Srbiju. u ovom momentu imamo razgovore s više investitora, za naš je važno da se Nemačka brzo oporavlja. Verujem i u automobilsku industriju. Očekujemo investicije i u druge fabrike, posebno Novi Sad može da očekuje fantastične investicije i sada ćemo se boriti za još više investicija.

Predsednik je rekao da će mnoge azijske zemlje prebaciti proizvodnju u Evropu.

O drugim pregledima nevezanim za kovid

- Pritisnuti smo bili kovid pacijentima. Obnovili smo sve bolnice u Beogradu i gradimo KC u Beogradu, KC u Nišu, gradimo mnogo blnica od Prokuplja, Aranđelovca, Loznice, sve što je bilo ugašeno. Gradimo Dedinje 2, obnovili VMC. I pored svih obnovljenih kapaciteta, nije bilo dovoljno za sve kovid pacijente, zato moramo da gradimo nove bolnice.

O Oluji

- Za nas je važno da sa RS zajedno obeležimo tragediju našeg naroda zbog najvećeg etničkog čišćenja od Drugog svetskog rata. Podići ćemo spomen obeležje. Rekao sam Pupovcu da ne mogu da podržim prisustvo Srba proslavi Oluje u Kninu. Nisam oduševljen potezom, ali ti ljudi tamo žive, možda imaju svoje argumente, ali ja ih u ovom trenutku ne vidim.

O Upravi za prihode

- Ne mešam se u posao Uprave, njihov zadatak je da rade svoj posao i provere sve. Već četiri ministra bili su predmet obrade. Niko nije iznad zakona i da očekujem da se provere prihodi svih, kako ministara, premijera, tako i svih onih sa aprtmanima u Londonu ili računima u Cirihu ili drugim poreskim rajevima. Ja želim da budem među prvima kojima će se imovina ispitati po novom Zakonu o poreklu imovine.

O KiM

- Zakon o vrednostima rata OVK, koji je pripremila Priština, protiv Srba je i naravno da su to napravili zbog Srba jer svi Albanci obožavaju tzv OVK. Oni time hoće da uvedu verbalni delikt, da nateraju sve Srbe da misle kao oni, a ako pomisle nešto drugačije da onda idu u zatvor. Postala je moda u regionu da ne smete da kažete ništa ako drugačije mislite. Tačno su napravili modele istine i ako izađete iz tog modela istine biće prvo sveopšta medijska hajka, a sada vidim žele i da hapse svakoga. Ali, to će još snažnije homogenizovati srpski narod na Kosovu i Metohiji, i da će teško uspeti da promene mišljenje našim ljudima.

Kako je ranije najavljeno, situacija sa korona virusom tokom zime može biti gora nego tokom leta, pa bi ta bolnica imala 500 do 1.000 ležajeva i koristila se kao glavna bolnica za naredne "udare" korone.

Početak izgradnje kovid bolnice na Batajničkom drumu bb u Beogradu je u 9.00 časova.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track