Najnovije vesti

DANAS PREGOREVAJU UREĐAJI, IZBIJA KURCŠLUS! Ko se usudi da radi, živi svetac ne prašta! Ilija sipa munje i gromove
Foto: Youtube printscreen

SRBI GA POŠTUJU VIŠE NO IJEDNOG

DANAS PREGOREVAJU UREĐAJI, IZBIJA KURCŠLUS! Ko se usudi da radi, živi svetac ne prašta! Ilija sipa munje i gromove

Društvo

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Iliju, u narodu poznatog kao Ilija Gromovnik.

Pravoslavni vernici danas obeležavaju praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije. Sveti Ilija, veoma poštovan u pravoslavlju kao strog i nepokolebljiv propovednik etičkih vrednosti, prisutan je u Starom i u Novom zavetu kao prorok čije je osobine preuzelo hrišćanstvo dovodeći ga u vezu sa nastanakom nove vere i novim Hristovim dolaskom.

Narodna verovanja

Veruje se da Sveti Ilija nije umro već da se živ, plamenim kočijama, vazneo na nebo, pa se ta scena slika na prazničkim ilindanskim ikonama. Poznata je i scena sa svetim Ilijom u pećini, u koju se sklonio od oholog cara Ahava, a gavran mu donosi hranu.

Upravlja munjama i gromovima

Srpski narod mnoge prirodne pojave pripisuje Svetom Iliji kojem je prelaskom u hrišćanstvo pripisao i osobine svog starog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima.

Prema narodnom verovanju i tradiciji, sveti Ilija se vozi u vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima. Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na njegov praznik ne radi u polju, da se ne bi navukao gnev svetitelja.

Sveti Ilija je u Srbiji slava vazduhoplovaca, obnarodovana ukazom iz 1924. godine. Propašću kraljevine Jugoslavije ta tradicija vazduhoplovaca je prekinuta, ali je obnovljena 1992. godine.

Kad je reč o modernim iskustvima, mnogi vernici koji danas slave slavu odavno na svog sveca zaštitnika ne uzimaju ni peglu ni usisivač u ruke ili šta slično jer se dešavalo da na im na Iliju iz čista mira pregori električni uređaj?! 

Mnogi su pred dolazak gostiju hteli da "dopeglaju" stolnjak ili svečanu košulju ili da posle postavljanja slavskog stola usisivačem pokupe mrve ili poneku trunku, ali to više ne rade. Sve završe veče ranije, osim domaćica koje imaju posla za šporetom...

Jeste li i vi imali slična iskustva ili ste čuli za neko? Ako jeste, podelite ih sa nama u komentarima...

(Kurir.rs/Wikipedia)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...