KON OTKRIO KAKO ĆE IZGLEDATI ŠKOLSKA GODINA: Ko će morati da nosi masku, šta će biti sa vrtićima i kakvi su predlozi
Foto: Beta / Milan Obradocvić

u susret školskoj godini

KON OTKRIO KAKO ĆE IZGLEDATI ŠKOLSKA GODINA: Ko će morati da nosi masku, šta će biti sa vrtićima i kakvi su predlozi

Društvo -

Epidemiolog Predrag Kon objasnio je danas da prosvetari sami moraju proceniti da li postoji dovoljno škola kako bi se ostvarili zamišljeni modeli nastave.

"Polazak u školu je suštinsko i najznačajnije pitanje jer se približava. Sa druge strane mi smo danas dobili dopis od Ministarstva prosvete sa modelima koji su pominjani. Mi ćemo to pročitati, s tim što moram da naglasim da su neke stvari dobro procenjene od strane prosvetara. Važno je da oni sami vide da li je moguće takvu nastavu održati i da li postoji dovoljan kapacitet škola", istakao je dr Predrag Kon.

On je naglasio a trenutno ne može da kaže kako će se to sprovoditi.

"Što se tiče maski jedna je priča kada je leto i otvoreni su prozori, a druga kad dođe zima. Isto tako je pitanje da li je korisno da se nose maske ako se poštuje distanca. Mora da se prodiskutuje svaka primedba i dopuna. Nije jednostavno doneti odluke po tom pitanju", rekao je Kon.

On je naglasio slučajeve, poput vrtića, kada je nemoguće naterati decu da stalno nose maske zbog čega se sa pedijatrima treba konsultovati koji uzrast treba izuzeti iz svega.

Kon je naglasio da će vakcina protiv gripa biti obavezna za hronične bolesnike, ali za decu će biti samo preporučena.

"Napravljen je plan kako treba da izgleda i biće većih količina, 350.000 doza je već ugovoreno i treba da bude realizovano, a "Torlak" je najavio 150.000 doza. Znači imaćemo oko pola miliona doza, a nekih 100.000 će biti rezerva", istakao je Kon.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track