UKOLIKO NOSITE PLATNENE MASKE OVO MORATE ZNATI: Ako ovo ne radite svaki dan MASKA VAS NE ŠTITI i možete se zaraziti
Foto: Profimedia

važan korak koji svi zaboravljaju

UKOLIKO NOSITE PLATNENE MASKE OVO MORATE ZNATI: Ako ovo ne radite svaki dan MASKA VAS NE ŠTITI i možete se zaraziti

Društvo -

Mnogi se umesto jednokratnih maski odlučuju sa platnene, jer mogu da se koriste više puta.

Međutim, postoji jedna sitnica u vezi sa njima na koju mnogi zaboravljaju. Naime, morate da ih perete svakog dana, naročito ako se bavite poslom koji zahteva celodnevno noešenje maske. Ako to ne radite, rizikujete ozbiljne posledice na koži u vidu akni koje su već dobile nadimak "maskne".

- Nošenje maske prekriva kožu i stvara toplo, vlažno okruženje koje smanjuje protok kiseonika do kože i rezultira nakupljanjem kožnih zagušenja i akni. Povrh svega toga, činjenica da se nosni sekret zadržavaju unutar maske duži vremenski period i u bliskom kontaktu s kožom, mogu takođe povećati broj bakterija kojima je vaša koža izložena, pa stoga rezultirati povećanjem fleka - upozoravaju stručnjaci.

foto: Shutterstock

Pored problema sa kožom, ne održavanje maske čistom može potencijalno uticati i na vaše zdravlje - uz povećan rizik od zaraze koronavirusom, ako maska postane neefikasna.

- Jednako je važno svakodnevno osvežavati masku kako biste zaustavili potencijalno širenje Covid-19 ili bilo kojih drugih mikroba na druge. ako ne perete masku svaki dan, stvarate bakterija i potencijalne mikrobe što masku čini neefikasnom. Masku možete sterilisati u mašini za veš ili je možete oprati rukom u vrućoj vodi. Ako je materijal koji se ne može prati, onda su velike šanse da je treba nakon jednog trošenja

Kada je stavljate i skidate, držite je samo za lastiš i ne dodirujte oči, usta i uši. Nakon što je skinete, detaljno operite ruke. Takođe, imajte na umu da i platnene maske imaju rok trajanja. Ako vidite da je materijal pohaban ili izbledeo, bacite je, piše "Metro.co.uk".

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track