SVE SPREMNO ZA PRIJEM NOVIH GENERACIJA: Vojno školstvo uspešno se prilagođava svim izazovima
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

NOVA ŠKOLSKA GODINA U REKONSTRUISANOM OBJEKTU

SVE SPREMNO ZA PRIJEM NOVIH GENERACIJA: Vojno školstvo uspešno se prilagođava svim izazovima

Društvo -

Sudeći po velikom interesovanju za vojne škole koje je obeležilo i ovu godinu, uprkos pandemiji virusa Kovid-19 koja je posebno uticala na obrazovni sistem u celoj zemlji, za mnoge mladiće i devojke vojnički poziv još jednom se potvrdio kao pravi izbor za sticanje znanja i veština za budućnost.

Da je sve spremno za prijem novih generacija polaznika Univerziteta odbrane svedoči i činjenica da će novu školsku godinu započeti smešteni u rekonstruisani objekat za smeštaj slušalaca u krugu Vojne akademije od 3.300 kvadrata, sa 66 klimatizovanih soba, kancelarijama i pomoćnim prostorijama. Izgradnja nove i rekonstrukcija postojeće zgrade i obezbeđivanje potpuno novog prostora za smeštaj profesora i studenata prvo je veliko ulaganje u Vojnu akademiju još od 1980. godine.

Objekat je rekonstruisan po najsavremenijim standardima, u okviru kompletne rekonstrukcije izvršena je i zamena svih instalacija, podova, plafona i sve sobe imaju sanitarni čvor. Kao i njihove starije kolege, i učenici Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole mogu da se pohvale smeštajem u rekonstruisanim učeničkim sobama i zajedničkim prostorijama internata Vojne gimnazije.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Osim značajnih ulaganja u kvalitet života i nastavnog procesa, za vojno školstvo ova godina važna je i po značajnom jubileju 170 godina od osnivanja Vojne akademije, koji je obeležen svečanim otkrivanjem biste generala i akademika Jovana Miškovića i otvaranjem spomen sobe Vojne akademije u kasarni "General Jovan Mišković".

Iako veoma vodeći računa o tradiciji, vojno školstvo istovremeno prati savremene trendove i uspešno se suočava sa izazovima vremena u kome živimo. U vremenu pandemije virusa Kovid-19, zahvaljujući inovacionim platformama koje je Vojna akademija pripremila i primenila, nije izgubljen ni jedan jedini čas.

Način rada platforme i njene mogućnosti, kada je reč o nastavnom procesu, omogućili su kadetima Vojne akademije da putem video-linkova prezentuju naučeno gradivo čime su stvoreni uslovi za njihov nesmetani rad, iako su, zbog propisanih mera, bili van školskih klupa. Platforma je dostupna 24 časa dnevno učenicima, kadetima i polaznicima svih oblika usavršavanja. Na platformi je 401 predmet i kurs, sa više od 4.000 korisnika.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

I u uslovima vanrednog stanja vojno školstvo je pokazalo koliko je u stanju da se prilagodi i koliko je u stanju da brzo reaguje i brzo omogući svojim polaznicima da nastave sa redovnim procesom svog školovanja i da privedu svoje školovanje kraju. Uz to, bez obzira na sve izazove 2020. godine i pandemije Kovid-19, vojne škole su spremno sprovele sve procedure u vezi sa upisom novih kadeta i učenika.

Imajući u vidu specifičnosti vojnog školstva, kao što su različite vežbovne aktivnosti, praktičan rad, upoznavanje sa naoružanjem i korišćenje naoružanja, sve vrste obuke izvedene su na vreme i u skladu s preporukama zdravstva. Momci i devojke koji se spremaju za prve dužnosti, kao njihovi profesori, pokazali da ni vanredno stanje ne može da poremeti nastavni plan pokazujući i veliku vrednoću i motivaciju u izvršavanju svih obaveza. Kadeti završnih godina Vojne akademije nastavili su sa posebnim oblicima nastave i pokazali da je sve ono što su radili proteklih godina dalo rezultate.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Budući piloti i učenici završne godine Srednje stručne vojne škole, takođe, nisu prekidali školovanje tokom pandemije. U skladu sa lekarskim preporukama, zbog specifičnosti njihovog budućeg zanimanja i zbog svega što moraju da urade i nauče, nastavili su školovanje u kasarnskim-karantinskim uslovima. Ove godine, prvi put posle 20 godina izvedena je i obuka kadeta Vojne akademije u zimskim uslovima sa novom opremom na 51. skijaškom poligonu „Kopaonik“, a programom obuke obuhvaćeno je i nordijsko skijanje. Kadeti završnih godina Vojne akademije i slušaoci Kursa za rezervne oficire, zajedno su sa kadetima Medicinskog Fakulteta VMA, koji su prvi put učestvovali, uspešno izveli završnu vežbu "Diplomac 2020" - krunu njihovog vojničkog osposobljavanja na Vojnom kompleksu "Pasuljanske livade".

Svoje znanje i obučenst, kadeti završnih godina proverili su izvođenjem taktičke vežbe sa bojnim gađanjem po temama “Ojačani streljački vod u odbrani”, “Tenkovski vod u napadu” i “Artiljerijska baterija u napadu” i pokazali spremnost za obavljanje početnih dužnosti oficira u jedinicama Vojske Srbije. Vojna akademija obezbedila je i sve uslove da slušaoci za rezervne oficire školovanje završe uspešno.

Svečanost povodom polaganja zakletve slušalaca za rezervne oficire generacije "mart 2020" održana je u kasarni „General Jovan Mišković“ u Beogradu, a zakletvu je položilo 34 slušalaca. Kako tradicija nalaže, učenici 44. klase Vojne gimnazije obeležili su završetak školovanja u toj vojnoobrazovnoj ustanovi. Period u kojem je školovana 44. klasa obeležila su značajna investiciona ulaganja u bolje uslove internatskog života i rada.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Nastavni proces uspešno je priveden kraju i na najvišim nivoima usavršavanja u vojnom školstvu, a svečanostima na Vojnoj akademiji obeležen je završetak školovanja polaznika Škole nacionalne odbrane - 9. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane, 63. klase Generalštabnog usavršavanja i završetak školovanja oficira 66. klase Komandno-štabnog usavršavanja.

U prethodnih nekoliko godina, prepoznata je važnost ulaganja u infrastrukturu Vojne akademije, pa je kadetima na raspolaganju rekonstruisana i modernizovana Pištoljska streljana u kasarni “General Jovan Mišković” gde mogu da se obučavaju u skladu sa najvišim svetskim standardima. Značajnim sportskim rezultatima vojnih sportista na međunarodnim takmičenjima, kao i uspehu kadeta na univerzitetskim sportskim skupovima, posebno je doprineo sportski centar Vojne akademije kao i savremena Atletska dvorana koja je im je na raspolaganju za treniranje tokom cele godine.

Kurir.rs/Ministarstvo odbrane Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja