NEMA VIŠE ULASKA U NEMAČKU BEZ TESTA: Povratnici povećali broj zaraženih, među njima i Srbi! Evo kad počinje testiranje
Foto: Profimedia

PREVENCIJA

NEMA VIŠE ULASKA U NEMAČKU BEZ TESTA: Povratnici povećali broj zaraženih, među njima i Srbi! Evo kad počinje testiranje

Društvo -

Broj zaraženih u Nemačkoj zabrinjavajuće raste, verovatno i zbog povratnika iz "rizičnih zemalja", među kojima je i Srbija. Zbog toga će od subote 8. avgusta morati da se testiraju ili će plaćati visoke kazne.

Najveći nemački aerodrom u Frankfurtu na Majni dobro je pripremljen za testiranja koja je najavio savezni ministar zdravlja Jens Špan (CDU). Devetnaest kabina za testiranje nalaze se tamo već nekoliko sedmica i putnici su do sada mogli dobrovoljno da se testiraju, ako su dolazili iz neke od "rizičnih zemalja". Sada će to biti obavezno.

Ministar strahuje da će krajem letnjeg raspusta u mnogim nemačkim saveznim pokrajinama, sa povratkom turista iz rizičnih oblasti, broj zaraženih dodatno početi da raste.

Aktuelne brojke su uznemirujuće. Institut Robert Koh je saopštio da je u sredu registrovano 1.045 novozaraženih. Toliko zaraženih u jednom danu nije bilo još od maja, i to bi mogao da bude početak novog talasa zaraze.

Infrastrukturu, table upozorenja i mesto za kabine za testiranje, u Frankfurtu obezbeđuje kompanija Fraport, kaže za DW portparolka aerodroma. Besplatne testove za putnike koje finansira država, radiće Nemački crveni krst. Kabine se nalaze odmah iza dela s pasoškom i carinskom kontrolom.

Putnici iz "rizičnih zemalja" samostalno bi trebalo da se upute ka kabinama za testiranje ili da direktno odu u karantin. Nadležne službe najavljuju i nasumične kontrole. Ukoliko bude potrebno, onima koji ne budu hteli da se testiraju, mogu da budu izrečene kazne i do 25.000 evra, kazao je Špan. O tome će odlučivati pojedinačno svaka savezna pokrajina.

Lista "rizičnih zemalja" je duga i stalno je aktuelizuje institut Robert Koh. Trenutno je na toj listi oko 130 zemalja i regiona, od Albanije, do Šri Lanke. Među njima je i Srbija. Luksemburg je jedina zemlja EU koja je na listi. Za Španiju i Belgiju su navedena samo određena rizična područja u kojima je u poslednjih sedam dana bilo više od 50 zaraženih na 100.000 stanovnika.

(Kurir.rs/DW.com/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track