PODRŠKA INICIJATIVI KURIRA I ZAHTEVU GRAĐANA: Košutnjak se ne sme pretvoriti u elitnu betonsku spavaonu!
Foto: fotobing

Digli glas

PODRŠKA INICIJATIVI KURIRA I ZAHTEVU GRAĐANA: Košutnjak se ne sme pretvoriti u elitnu betonsku spavaonu!

Društvo -


Protiv uništavanja važne beogradske zelene oaze jasno su stali glumac Andrija Milošević, poznati hirurg Moma Jakovljević i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković

Podrška istaknutih pojedinaca i poznatih ličnosti inicijativi Kurira i zahtevu građana da se spreči uništavanje šume na Košutnjaku raste iz dana u dan. Uz nas su stali glumac Andrija Milošević, hirurg i pomoćnik direktora KBC "Dragiša Mišović" Moma Jakovljević i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković.

Prethodno je, podsetimo, našu inicijativu da se spreči uništavanje oko 30 hektara šume i zelenih površina na Košutnjaku - zarad izgradnje oko 600.000 kvadrata stambeno-poslovnog kompleksa - podržao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da se vlast SNS za proteklih osam godina borila za pošumljavanje, a ne uništavanje šuma.

Ne dozvoliti novi Amazon

Kurir je danima pisao da je projekat "Avala filmski park", odnosno nosilac projekta i investitor "Avala studios", planirao izgradnju ogromnog stambeno-poslovnog kompleksa upravo u najvećoj zelenoj oazi Beograda na Košutnjaku. Andrija Milošević naglašava da se nikako ne sme dozvoliti seča Košutnjaka.

foto: Dragana Udovičić

- Ne smemo dozvoliti i inače nekontrolisano zagađivanje Srbije, istrebljivanje mnogih životinjskih vrsta i seču šuma... Ako se Košutnjak pretvori u elitnu betonsku spavaonu, onda smo podstanari u sopstvenoj državi i više ništa što predstavljamo neće imati smisla - kaže on.

Jakovljević kaže da u potpunosti podržava akciju za zabranu uništavanja Košutnjaka.

foto: Nebojša Mandić

- Košutnjak su pluća Beograda i ni jedno jedino drvo ne sme da se poseče! U nekim državama sveta čak postoji zakon da ako neko u svom dvorištu poseče jedno drvo, da mora da zasadi dva, da ne pričamo o tome što ceo svet upozorava da do klimatskih promena dolazi zbog velikih seča šuma, a posebno Amazona - navodi on.

Važno istorijsko mesto

Maljković značaj Košutnjaka opisuje iz jednog drugog ugla.

foto: Zorana Jevtić

- Mesto gde su najveće zvezde jugoslovenskog sporta i košarke trenirale i boravile više nego u svojim kućama treba da ostane onakvo kakvo je i sada. Tačnije, potrebno je da se još oplemeni. Cela generacija profesora Ace Nikolića, zatim Ranka Žeravice, Mate Parlova i svih ostalih brojnih boksera, rvača, džudista i olimpijaca tu je boravila. Nažalost sam dovoljno star da budem svedok tih događaja. Uopšte nema potrebe da dalje nešto objašnjavam, mislim da ovo sve govori.

Kampanja AMG "Zasadi drvo"

U jednom danu zasadili smo više od 50.000 stabala

U četvoromesečnoj kampanji naše kompanije AMG "Zasadi drvo" samo u jednom danu zasađeno je 51.256 novih stabala, što predstavlja najveći projekat sadnje drveća u Srbiji. Kurir i AMG će se uvek boriti za pošumljavanje i sprečavanje seče drveća.

Kurir.rs/ Redakcija Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track