Najnovije vesti

LEČE SE KOD PRIVATNIKA, IDU NA KIM, PA DOĐU KOD NAS: Doktor Tiodorović upozorio na opasnu praksu sa strašnim posledicama
Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

potencijalna žarišta su svuda

LEČE SE KOD PRIVATNIKA, IDU NA KIM, PA DOĐU KOD NAS: Doktor Tiodorović upozorio na opasnu praksu sa strašnim posledicama

Društvo

"Potencijalna žarišta korona virusa su svuda, na teritoriji cele države", rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović.

On je istakao "da imamo stabilniju situaciju i lagani padajući trend, naročito ako se gledaju podaci iz kovid ambulanti, gde je manji broj prvih pregleda". Izuzetak su, međutim, Bujanovac i Preševo.

Kako je rekao, deo stanovništva se leči kod kuće i kod privatnih lekara, odlazi u zdravstveni sistem na KiM, a tek kad imaju najtežu kliničku sliku dolaze u Vranje i u Niš. Tiodorović napominje da je to vrlo ozbiljno jer su posledice povećan broj umrlih što se moglo izbeći da su se ljudi ranije javljali zdravstvenom sistemu Srbije.

Rekao je i da se mnogi građani nalaze na turističkim mestima u Srbiji i apelovao na njih da poštuju mere, da nose maske u zatvorenom prostoru i da drže distancu na otvorenom.

Ističe i da je važno pranje ruku i dezinfekcijaNa pitanje da li će se uvoditi obavezan PCR test za strance i građane koji se vraćaju iz inostranstva, Tiodorović je rekao da mora da se razmilja o tome u kom su ambijentu bili naši građani na letovanjima.

- Sve mora da se dogovori i odluči na osnovu pokazatelja SZO i Evropskog centra za zarazne bolesti. Pokazatelji govore da ni Grčka ni Turska nemaju sjajne podatke. Odluka će biti doneta vrlo brzo - rekao je Tiodorović, za RTS.

Kada je reč o vakcini protiv kovida 19, rekao je "da će se sačekati da se vide efekti ruske vakcine, kao što se čekaju i ostale".

Kurir.rs/RTS

Foto TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...