TEKERIŠ JE SIMBOL SVEGA DOBROG: Obeležena 106. godišnjica Cerske bitke
Foto: Kurir/ T.Ilić

ovde su stradali srpski junaci u velikom ratu

TEKERIŠ JE SIMBOL SVEGA DOBROG: Obeležena 106. godišnjica Cerske bitke

Društvo -

LOZNICA - Državna ceremonija obeležavanja 106. godišnjice Cerske bitke, prve srpske i ujedno savezničke pobede u Velikom ratu, održana je danas u Spomen-kompleksu u Tekerišu, kod Loznice.

Uz visoke državne i vojne počasti na spomenik cerskim junacima vence su položili predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Mačvanskog upravnog okruga, gradova Loznice i Šapca, opštine Krupanj, kao i delegacije diplomatskog kora, brojnih udruženja i građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

foto: Kurir/ T.Ilić

To je u ime Vlade Srbije učinio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević koji je rekao da je Tekeriš posao i ostao simbol svega onog dobrog što su nam strateška opredeljenost i politička tradicija srpske države ostavili u nasleđe kao vrednosti koje uvek iznova i iznova moraju biti dostizane, baš kao što su se, mnogo puta u svojoj istoriji, srpski narod i država morali uvek iznova i iznova boriti i izboriti za svoju nezavisnost i samostalnost.

foto: Kurir/ T.Ilić

- Visoka svest o tome ko smo i šta smo i koja je naša istorijska misija i uloga usvetu, omogućila je da savladamo višestruko nadmoćnog neprijatelja na Ceru, neprijatelja čiji je jedini cilj bio prodor na Istok i porobljavanje što više naroda i država čije se ideologije ne zasnivaju na varvarskoj prirodnoj selekciji i zakonu jačeg, nego na slobodarskim tradicijama i demokratskim vrednostima. Ta prva pobeda Antante u Prvom svetskom ratu u najranijem stadijumu rata predstavlja tračak nade i prvi korak ka konačnoj pobedi i slomu Centralnih sila 1918. Tekeriš je postao simbol kao mesto na kome je germanski militarizam i imperijalistički ekspanzionizam, pravi uzrok Prvog svetskog rata, prvi put naišao na tvrd orha i polomio zube. Danas, za razliku od pre 106 godina Srbija nema otvorenih neprijatelja u svetu. Međutim, kao i u vreme Prvog svetskog rata, naša posvećenost slobodarskim idejama državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, naše insistiranje na poštovanju međunarodnog prava i pravde, naš ekonomski napredak i privredni rast, predstavljaju trn u oku mnogima koji ne dele naše vrednosti i ne postižu uspehe koje, uprkos, svim izazovima i brojnim negativnim okolnostima i globalnim trendovima beleži Srbija u proteklih šest godina – kazao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, naš strateški cilj vojne neutralnosti ispunjavamo na način da ulažemo u osavremenjavanej i osnaživanje Vojske Srbije, što će nam omogućiti da i dalje vodimo suverenu politiku i štitimo svoje državne i nacionalne interese., a drugi strateški cilj jeste punopravno članstvo u EU.

foto: Kurir/ T.Ilić

- Možemo biti sigurni da, iako smatramo da danas Srbija nema neprijatelja jer sa svima želimo da vodimo dijalog i svakome pružamo otvorenu ruku prijateljstva, ukoliko nas neko opet potceni ili doživljava kao svoje neprijatelje, i ako mu smeta naša posvećenost međunarodnom pravu i pravdi, naše poštovanje ljudskim i manjinskih prava i sloboda, da se tom i takvom, eventualnom protivniku, može desiti ono što se pre više od sto godina dogodilo naizgled velikoj i moćnoj Austrougarskoj monarhiji kad je krenula da pokori naizgled malu Srbiju, u kojoj se, kao i sada, sabralo sve ono slobodarsko i progresivno što je čovečanstvo imalo i ima da ponudi – zaključio je ministar.

U ime domaćina govorio je Radovan Divnić, zamenik gradonačelnik Loznice, koji je istakao da je Tekeriš simbol junaštva koje su pokazali naši hrabri vojnici 1999. na karauli Košare. Zato smo mi danas na Ceru, u slavu onih iz čijih dela crpimo ideale slobode i pouke za budućnost naših pokolenja, rekao je on.

foto: Kurir/ T.Ilić

- Za nas u Loznici su svaka nova fabrika, nova škola, novi putevi i domovi zdravlja sastavni deo nove bitke koja je važna za život u miru i napretku. Tako se danas najbolje brani Srbija i svaki njen grad, tako mi razumemo cersku epopeju kao inspiraciju za život u miru i slobodi. Odajući dužnu počast na Ceru sa zadovoljstvom ističem da je državna politika ravnomernog regionalnog i ekonomskog razvoja preporuka za bolju budućnost cele Srbije koja je počela da se ostvaruje u više gradova među kojima je i Loznica – kazao je Divnić.

Cerska bitka započela je u noći između 15. i 16, a završila se srpskom pobedom 19. avgusta i vođena je u sklopu Cerske operacije, avgusta 1914. Spomenik u Tekerišu podignut je na Vidovdan 1928. na mestu gde su vođene borbe koje su odlučile ishod Cerske bitke, a svečano ga je otkrio Kralj Aleksandar I Karađorđević.

Državnu ceremoniju organizovali su Vlada Republike Srbije - Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, Grad Loznica i Centar za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’ Loznica.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track