MINISTAR ĐORĐEVIĆ OBRATIO SE RADNICIMA KOJIMA NIJE ISPLAĆEN MINIMALAC: Evo šta treba da urade, sve je anonimno
Foto: Printscreen RTS

nema povećanog broja otkaza

MINISTAR ĐORĐEVIĆ OBRATIO SE RADNICIMA KOJIMA NIJE ISPLAĆEN MINIMALAC: Evo šta treba da urade, sve je anonimno

Društvo -

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đordević izjavio je danas da, uprkos epidemiji korona virusa, u Srbiji nema povećanog broja otkaza u odnosu na prošlu godinu.

Govoreći o sastanku predstavnika države, sindikata i radnika u petak, na kojem bi trebalo da se razgovara i o povećanju minimalne cene rada, Djorjdević kaže da tek treba da se dogovori dnevni red te ističe da je bitno da se ide ka tome da Srbija 2025. godine ima prosečnu platu 900 evra i prosečnu penziju 450.

"Kako će ova stanica biti završena i kako će pregovori biti završeni, videćemo. Bitno je da cilj bude ispunjen", rekao je Đorđević.

foto: Printscreen RTS

Ističe da su sindikati i radnici vrlo razumni i znaju kakva je situacija u zemlji.

On je apelovao na radnike koji nisu dobili isplaćene minimalce za vreme epidemije da se jave Inspekciji rada.

"Štitićemo njihova prava, ali nam treba dokaz za to. Biće potpuno anonimni, dogovorićemo se sa Inspekcijom rada kako da izađemo na teren i u skladu sa zakonom zaštitimo njihova prava", poručuje Đordević.

Kada su u pitanju radnici koji su ostali bez posla zbog epidemije koronavirusa, ministar Đordević je rekao da u odnosu na prošlu godinu nema skoka u broju otkaza.

"Poslednji podatak koji imam iz PIO fonda jeste da smo, kada poredimo ovaj mesec i naplatu poreza i doprinosa, na nivou prošle godine - kao da nema korone. Čak smo i premašili ono što je bilo predviđeno".

On je rekao i da su trenutno koronavirusom zaražena 72 radnika i 147 korisnika staračkih domova.

"Onoga trenutka kada imamo indiciju da je neko zaražen, mi ga stavljamo na listu. Kada su u pitanju radnici, bez obzira da li su radili ili bili na odmoru, a velika većina njih je bila na bolovanju ili godišnjem odmoru, gde se na testu po povratku ispostavilo da su pozitivni", rekao je ministar.

Kaže da korisnike skidaju sa liste zaraženih tek kada imaju dva negativna pi-si-ar testa.

Ističe i da se prijem novih korisnika u domove već vrši uz obavezan karantin od 14 dana.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track