MINISTAR VULIN: Ulažemo u razvoj podoficira, oni su kičma svake vojske
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

na poligonu Mačvanski partizanski odred

MINISTAR VULIN: Ulažemo u razvoj podoficira, oni su kičma svake vojske

Društvo -

Podoficiri su kičma svake vojske, a bez dobrog podoficira nema ni uspešne vojske ni dobre obuke, ni snage koju svaka vojska mora da ima, poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon današnjeg obilaska polaznika 15. klase Osnovnog kursa za podoficire roda inžinjerije, koji realizuju stacionarno logorovanje u Prvom pontonirskom bataljonu Rečne flotile, na poligonu „Mačvanski partizanski odred“, na Savi kod Šapca.

- Zbog toga Vojska Srbije ovoliko ulaže u kontinuiranu obuku podoficira i mogućnosti da se iz statusa vojnika pređe u status podoficira. Time se njihov kvalitet života poboljšava, dobijaju veću platu, bolji položaj, ali i daleko više obaveza i daleko više moraju da rade, što ovim ljudima nije teško. Oni ovde usvajaju znanja koje će sutra preneti drugim vojnicima, koja će im puno koristiti u nastavku njihove vojničke karijere – rekao je ministar Vulin i dodao da u Vojsci Srbije svako može da napreduje do najznačajnijih dužnosti i najviših činova, jer vojska je tu da omogući obuku i školovanje i da jedna granica koja postoji kada je u pitanju napredovanja je nečiji entuzijazam, rad i želja.

Komandir čete u Centru za obuku kopnene vojske u Požarevcu kapetan prve klase Goran Duvnjak rekao je da nakon završetka drugog modula Osnovnog kursa za podoficire, sadašnje polaznike očekuje i treći modul, koji će biti realizovan u jedinicama Vojske Srbije, gde će budući podoficiri stažirati na dužnostima komandira odeljenja. - Izuzetno sam zadovoljan njihovim zalaganjem u radu i motivisanošću. Sve su to porodični ljudi i nisu imali problema za realizaciju intenzivnih aktivnosti i zadataka koji su svakoga dana bili pred njima – ističe kapetan prve klase Duvnjak i objašnjava da se na stacionarnom logorovanju savladavaju sadržaji iz predmeta Taktika inžinjerije.

Jedan od polaznika Osnovnog kursa za podoficire roda inžinjerije je i desetar Slobodan Krstić, koji dolazi iz 310. inžinjerijskog bataljona Treće brigade kopnene vojske.

- U dosadašnjem toku obuke realizovali smo nastavu iz predmeta Taktika inžinjerije, gde smo se konkretno bavili nastavnim pitanjima koja se tiču savladavanja vodenih prepreka i to čamcem uz pomoć veslanja i uz upotrebu vanbrodskih motora koji se koriste na formacijskim čamcima u Vojsci Srbije. Obuku smo radili u dnevnim i u noćnim uslovima. Bila je vrlo intenzivna, temeljita, a instruktori su zahtevali maksimalnu ozbiljnost, pažnju i zalaganje, što smo mi i pokazali – poručuje desetar Krstić i dodaje da je veoma zadovoljan svim sadržajima obuke koje je pohađao u prethodnih nekoliko meseci.

Buduće podoficire Vojske Srbije na obuci su obišli i načelnik Štaba Komande za obuku pukovnik Nikola Dejanović i komandant Rečne flotile kapetan bojnog broda Andrija Andrić.

Kurir.rs/Ministarstvo odbrane Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja