Najnovije vesti

SRBIJU SKIDAJU SA CRVENE LISTE? Ovo će biti preporuka EU ako nastavi da nam opada broj zaraženih
Foto: Shutterstock

NIJE REALNO PRE 1. SEPTEMBRA

SRBIJU SKIDAJU SA CRVENE LISTE? Ovo će biti preporuka EU ako nastavi da nam opada broj zaraženih

Društvo

Ukoliko broj zaraženih korona virusom nastavi da opada, Evropska unija bi mogla da preporuči svojim članicama da skinu Srbiju sa crvene liste, piše "Blic".

To, međutim, ne znači da bi sve zemlje to automatski i prihvatile, posebno one u kojima se korona virus rasplamsava.

Možda nije realno da se to desi pre 1. septembra, ali i da nije isključeno da bi onda, na primer, Grci odlučili da dozvole srpskim turistima ulazak uz, na primer, obavezan PCR test.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) juče je objavio najnovije podatke za sve držžave, na osnovu kojih zemlje donose odluku koga će staviti na zelenu, žžutu ili crvenu listu, odnosno kome će otvoriti, a kome zatvoriti granice.

Na osnovu ovih podataka svojevremeno je i Srbija dospela na "rizičnu listu" Evropske unije, ali  bi to uskoro moglo da se promeni.

Prema podacima ECDC, Srbija je u poslednje dve nedelje imala 2.323 novožaraženih, što daje prosek od 33,2 obolelih od korona virusa na 100.000 stanovnika.

Srbija je na dobrom smo putu da se spusti ispod granice od 25/100.000 koju skoro sve države uzimaju kao relevantnu za stavljanje ili skidanje sa crvene liste.

Na prvom mestu je Španija sa 175,7 novozaraženih na 100.000 stanovnika, a kada je reč o komšijama prednjači Crna Gora sa 111,9, Bosna i Hercegovina sa 108,8, Rumunija ima 86,4 na 100.000, Severna Makedonija 82,2, Hrvatska 65,3 slučaja na 100.000 građana.

(Kurir.rs/Tanjug/Blic)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...