UŽIVO NAJNOVIJI PRESEK: ODLIČNE VESTI! U poslednjih 24 sata NEMA PREMINULIH od korone u Srbiji
Foto: Printscreen, Zorana Jevtić, Ana Paunković

pratite na kuriru NAJNOVIJE INFORMACIJE

UŽIVO NAJNOVIJI PRESEK: ODLIČNE VESTI! U poslednjih 24 sata NEMA PREMINULIH od korone u Srbiji

Društvo -

U Srbiji je u poslednjih 24 sata na korona virus testirano 8.836 osoba, od kojih je pozitivno bilo 125. Posle duže vremena, u Srbiji nema preminulih od posledica korona virusa.

foto: Printscreen

Na respiratorima je 36 pacijenata.

foto: AMG

17.17 - Prvi put od 17. juna u Kraljevu nema zaraženih koronom

Prema Izveštaju Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, epidemiološka situacija na teritoriji grada Kraljeva, na dan 27. avgust 2020. godine - nepromenjena je.

15.30 - U Podunavskom okrugu 2 novozaražena

Prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Požarevac, u Podunavskom okrugu registrovana su dva nova slučaja pozitivna na virus korona, dok u Braničevskom okrugu nema novozaraženih. Kako je saopštila direktorka Zavoda Ana Jovanović, dva nova slučaja registrovana su u Smederevu, pa je tako sada od početka epidemije u tom gradu zabeleženo ukupno 641 slučaj pozitivan na virus korona.

13.40 - U Vojvodini i dalje pada broja obolelih

U proteklih pet dana u devet laboratorija na teritoriji Vojvodine novootkrivena su 132 pacijenta obolela od virusa kovid 19, saopštila je Pokrajinska vlada. I pored pada broja obolelih, epidemiološka situacija u Vojvodini se i dalje može okarakterisati kao nesigurna, a po broju aktivnih slučajeva prednjače Novi Sad, Vrbas, Kikinda, Bačka Palanka i Odžaci. U svim bolnicama na teritoriji Vojvodine hospitalizovano je 207 pacijenata sa simptomima kovida 19, dok se u Kliničkom centru Vojvodine na bolničkom lečenju nalazi 59 pacijenata. To praktično znači da se svi pacijenti trenutno nalaze samo na Infektivnoj klinici, te se Klinički centar Vojvodine vraća u uobičajeni režim rada, uz sve protivepidemijske mere koje su neophodne za obavljanje svakodnevnog rada u uslovima pandemije. Ista je situacija i sa svim opštim bolnicama, kao i institutima na teritoriji APV, dok kovid-ambulante u domovima zdravlja nastavljaju sa radom. (S. S.)

12.14 - Premijerka Ana Brnabić o početku nove školske godine

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da nema potrebe da se početak školske godine pomera za dve nedelje kako je zatražila unija sindikata.

11.41 - Infektolog Mijomir Pelemiš upozorio je da postoji realna opasnost da oni koji se vraćaju sa odmora iz inostranstva "raznesu" korona virus po Srbiji.

"Sada imamo zatišje epidemije, ali lično ne verujem da će ono dugo trajati, najverovatnije manje od mesec dana", rekao je Pelemiš.

10.41 - Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je moguće da će Krizni štab za borbu protiv korona virusa preporučiti da deca koja su bila u inostranstvu novu školsku godinu započnu deset dana kasnije, zbog postojanja rizika da se u zemlju vrate zaraženi virusom.

10.19 - Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obezbedilo je 10.000 vizira za učenike koji zbog zdravstvenih problema ne mogu da nose zaštitne maske, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Šef kabineta ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Nenad Radić je objasnio da će viziri školama biti raspoređeni preko školskih uprava.

10.12 - Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se prati učestalost obolevanja osoba koje dolaze u Srbiju sa letovanja.

9.10 - I vrtići nude onlajn nastavu

Kako će od septembra biti organizovan rad u vrtićima odlučiće roditelji mališana, kojima su beogradske predškolske ustanove uputile anketu s pitanjem da se opredele za jedan od četiri ponuđena modela nastave, među kojima je i nastava na daljinu.

9.00 - Vranje: Hospitalizovano 27 pacijenata

U kovid bolnicama u Vranju ukupan broj pacijenata je 27, od čega kovid pozitivnih osam, saopštava gradski štab. Među hospitalizovanima nema dece. Trenutan broj slobodnih mesta je 153. Na kućno lečenje otpušteno je šest pacijenata, a od tog broja, jedan pacijent transportovan je u Specijalnu bolnicu za plućne bolesti u Surdulici. (T.S.)

8.45 - Rasinski okrug: 3 novozaražena, 1 pacijent preminuo

Od posledica korona virusa u Kruševcu je preminuo jedan pacijent, 50 od početka epidemije. Prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje iz Kruševca potvrđena je zaraza kod dve osobe u Kruševcu i jedne iz Varvarina. Na području Rasinskog okruga do sada je evidentirano 1.434 slučajeva zaraze, a najviše ih je u Kruševcu - 868. U Aleksandrovcu je registrovano 257 obolelih lica, u Brusu - 113, Trsteniku - 80, u Varvarinu – 63 i u Ćićevcu 53. Dnevno se u Kovid ambulanti “14. oktobar”pregleda u proseku šezdesetak lica, od kojih je dvadesetak kontrolnih, a između 30 i 40 se prijavi za komercijalno testiranje o svom trošku, (Ž. M.)

Simptomi

Svetska zdravstvena organizacija navodi na svom zvaničnom sajtu da virus počinje groznicom, praćen suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko lečenje. Neki od simptoma koji se još navode su glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem.

Što se tiče temperature, SZO navodi da najčešće dolazi do postepenog rasta telesne temperature. Кod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Mere opreza svakako primenjujte

* Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

* Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

* Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;

* Preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;

* Obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.

* izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track