Najnovije vesti

MINISTAR LONČAR: Na graničnim prelazima dodatne mere zaštite, sanitarni inspektori građanima mere tremperaturu
Foto: Printscreen Pink

skup u banji koviljači

MINISTAR LONČAR: Na graničnim prelazima dodatne mere zaštite, sanitarni inspektori građanima mere tremperaturu

Društvo

Ministar zdravlja Zlatibor Lonočar razgovarao je danas u Banji Koviljači sa lekarima iz Loznice, Šapca, Valjeva, Užica, Čigote i Banje Koviljače koji su radili u kovid bolnicama i preneo kako se u daljoj zaštiti od širenja virusa na graničnim prelazima sporovode dodatne mere zaštite i da sanitarni inspektori građanima koji ulaze u Srbiju, mere tremperaturu, i po po potrebi ih šalju u kovid ambulante.

Lončar se zahvalio zdravstvenim radinicma, koji mesecima rade u crvenim zonama, i koji koji rade u skafanderima dan i noć.

On je naveo da je cilj bio i ostaje da se zdravstvenim radnicima obezbede najbolji uslovi u datoj situaciji jer je to jedini način da se sačuvaju i zdravstveni sistem i svi ljudi.

Lonačar je na skupu u Banji Kovaljači lekare informisao i o dodatnim merama koje država preduzima imajući u vidu i savet SZO a kada je reč građanima koji dolaze iz zemlja i regiona u kojima je broj zaraženih korona virusom mnogo veći nego u Srbiji.

Na graničnim prelazima građani koji se vraćaju u zemlju dobiju, rekao je, zdravstveni materijal sa informacijama i uputstvima kako da se oni ponašaju.

"Naši inspektori kontaktiraju sa tim ljudima, uzimaju im anamnezu, mere tremperaturu i po proceni ih šalju u kovid ambulante", rekao je Lončar i ponovio da nema mesta za opuštanje zbog čega moraju da se poštuju mere koje daju rezultate.

Ministar je poručio da danas imamo više iskustva i da zato možemo da očekuemo bolje rezultate.

Svako opuštanje će pogoršati ono što smo do sada postigli, rekao je Lončar i ocenio da se Srbija nalazi na prekretnici da možemo na jednu ili na drugu stranu ako se mere ne poštuju i podsetio da je od 176 pozitivnih zdravstvenih radnika šestoro u bolinici. Dodao je i da je u sistemu socijalne zaštite zaražen 118 korisnik i 49 zaposlenih.

Lončar i naglasio da mere moraju da se nastave, jer će svako opuštanje pogoršati situaciju, a, kako je naglasio potrebna je što bolja epidemiološka situacija, jer predstoji početak školske godine za đake i studente.

Načelnik privremene kovid bolnice Snežana Radulović iz Specijalne bolnice u Banji Koviljači, u koju su od 13. aprila stizali prvi kovid pacijenti, zahvalila je na svakodnevnoj pomoći ministarstva i svih nadležnih službi. Ona je podsetila da su se kod njih lečilli kovid pozitivni zdravstveni radnici, pripadnici vojske i policije, koji su srećom, kako je dodala, bili lakši pacijeti. Domaćin je bio direktor Specijane bolnice, Aleksandar Jokić, koji je izrazio zadovoljstvo što je prijem organizovan u Kur salonu, u čuvenom zdanju građenom za njegovo visočasntvo kralja Aleksandra Karađorđevića koje je bilo ruinirano, a obnovljeno je i rekonstruisano za 160 godina organizovanog lečenja u Banji Koviljači.

Dodao je da je taj čuveni salon još jedan zaštitni znak Banje Kovljače pored sumpornog kupatila.

"Kada kažemo da je kroz našu bolnicu prošao 71 pacijent za samo tri nedelje, da nijedan zaposleni nije bilo zaražen, to ipak nije izgledalo tako lako kao što zvuči", rekao je on i dodao da nije bilo lako, ali da su uspeli uz svakodnevnu podršku ministarstva.

"Svaki dan smo naučili nesto novo i bićemo spremni za neki novi udar. Trudimo se da primenom svih tih mera, nadamo se da neće biti potrebno ali ako zatreba svi smo u službi javnog zdravlja građana Srbije", rekao je Jokić.

Snežna Kovačević pomoćnik direktora za internistički sektor bolnice u Šapcu podsetila je da je bolnica bila u kovid sitemu od 15. jula, kada se broj pacijenata naglo povećavao. 

"Zahvaljujući ministarstvu imali smo i dovoljno respiratora i opreme, svi lekari su učestvovali u lečenju, bili u skafandeirma sa dve maske, preznojavali se, činilo nam se da se gušimo ali kada smo videli pacijente koji se stvarno guše ne mogu da nađu položaj da udahnu vazduh sve smo zaboravljali", rekla je Kovačević.

U ime užičke bolnice govorila je Irena Đurić, koja je podsetila na ozbiljnu situaciju i 200 pozitivnih pacijenata u regionu.

" Kada smo uključili i ostale gradove i imali smo i 500 pozitivnih pacijenata", rekla je Đurić i dodala da su u lečenje bili uključeni svi lekari pa i ortopedi.

Načelnik urgentnog tima u Loznici Tadić Milan podsetio je da je kroz trijažni centar od početka epidemije prošlo nesto više od 4.000 pacijenta a da ih je hospitalizovano 460.

"Zahvaljući rekonstrukciji grudnog odeljenja, koji je bolje rečeno izgrađeno ponovo, kapacitet je bio 50 pacijena, uselili smo se u novo odeljenje 4. jula", rekao je Tadić i dodao da je trenutno stanje zatišja i da je u bolnici 25 pacijenta.

Sve sada, kako kaže, zavisi od naše odgovornosti da li ćemo se vratiti na staro na povećan broj pacijenata, ili ćemo smanjivati broj pozitivnih, rekao je Tadić i dodao da je dovoljan broj lekara obezbednjen unutrašnjom organizacijom.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...