pratite na kuriru NAJNOVIJE INFORMACIJE

KRIZNI ŠTAB Kon: Kontrolni pregled je veoma bitan i neophodan VIDEO

Društvo -

U Srbiji je u poslednjih 24 sata na korona virus testirano 9.513 osoba, od kojih je pozitivno bilo 108. Preminule su 2 osobe, a na respratorima je 36 pacijenata.

Na konferenciji govore pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, epidemiolog Predrag Kon i zamenica direktora "Batuta" Darija Kisić Tepavčević.

foto: Printskrin

- Ukoliko gledamo od početka pandemije, ukupan broj testova je 12.900 urađen na 100.000 stanovnika. Ako se poredimo sa zemljama u regionu, u Hrvatskoj je to 4 puta manji broj, a u Rumuniji 8.700 na 100.000 stanovnika - rekla je doktorka Kisić Tepavčevič i podsetila da je broj testiranih stanovnika najviši u regionu.

foto: Printskrin

- Situacija u Novom Pazaru je kao i u većini zemlje, epidemiološki je dobra, ali smo daleko od konačne pobede. Nadam se da ćemo svi shvatiti da u budućnosti poštovanje mera i maksimalna disciplina nas vode ka uspešnom završetku epidemije. I da zahvalim građanima Srbije koji shvataju u kakvom vremenu sada živimo i koji sa 100 odsto podržavaju rad Kriznog štaba i lekara u Srbiji - kaže Gojković.

foto: Printscreen

O PCR testovima

- Od sredine juna je preporuka SZO, ako imate simptome bolesti oni su najvažniji, a ako ih nemate posle 14 dana, nema potrebe da se opet testirate. potrebno je najmanje 3 dana da bude bez ikakvih simptoma. Ukoliko je neko 14 dana u izolaciji i bolestan je, onda mora da prođe bar 3 dana bez simptoma, da ima olakšano disanje. Kontrolni pregled je veoma bitan. Imate situaciju da nalaz bude negativan, a da čovek i dalje ima smetnje. Zato je kontrolni pregled nešto što je neophodno i sam lekar ga isključuje iz izolacije. PCR testiranje je veoma bitno u recimo domovima za stare ili onkološkim centrima, nego u slučaju kontrolnih testova, jer je bitnije opšte stanje zaraženog, koje ne mora biti pokazano testom, nego rezultat testa. - rekao je Kon.

On je dodao da se kontrolni testovi dalje ne rade zbog toga što je potvrđeno da po isteku 14 dana virus nema mogućnost prenošenja.

foto: Printskrin

Doktorka Kisić Tepavčević je istakla da je pregled veoma važan.

- Zadržali smo konzervativan pristup, odnosno kontrolno testiranje nakon preležane bolesti. Pacijent se ne hospitalizuje na osnovu pozitivnog testa nego na osnovu znakova bolesti ustanovljenih kliničkim pregledom i laboratorijskim nalazom. Ista situacija je i sa otpustom, osoba se ne otpušta iz bolnice kada je negativna, te kada nestanu znaci bolesti. Osoba koja se otpusti iz bolnice kada se ustanovi povlačenje bolesti ide još 14 dana u kućnu izolaciju. Čak i kada neko preleži bolest i dalje se govori o poštovanju preventivnih mera. Postoje određene situacije kad je potrebno kontrolno testiranje zbog epidemioloških indikacija - rekla je doktorka.

Kada je reč o danas donesenoj odluci da nije obavezan karantin u povratku sa letovanja, doktorka Kisić Tepavčević rekla je da je svako pojedinačno morao da donese odluku o preuzimanju odgovornosti za sebe i svoju porodicu.

- Apelujemo na sve građane kad se vrate u zemlju na maksimalnu predostrožnost u periodu od 14 dana . Na taj način sprečilo bi se sekundarno inficiranje stanovništva. Svi treba da podele odgovornost - naglasila je Kisić Tepavčević.

Kon je rekao da ćemo imati udar povratka i da bi o tome trebalo da se razmišlja, i još jednom napomenuo da građani treba da poštuju upozorenja.

Podsetimo, Krizni štab za borbu protiv korna virusa danas je odlučio da karantina za naše građane koji se vraćaju iz inostranstva neće biti, ali da je preporuka da školarci prvih 10 dana od dolaska u Srbiju ne idu u školu, već da nastavu prate onlajn.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track