Uskoro lična biblioteka patrijarha Pavla

Uskoro lična biblioteka patrijarha Pavla

Društvo -
Lična biblioteka patrijarha Pavla, po broju naslova, vrsti literature i izdanjima štampanim na različitim jezicima, izuzetna i da će se relativno brzo naći "pred očima javnosti"

BEOGRAD - Vršilac dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić izjavio je da ta ustanova u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) radi na uređenju lične biblioteke patrijarha Pavla koji je umro u novembru 2009. godine.

Ristić je rekao da je lična biblioteka patrijarha Pavla, po broju naslova, vrsti literature i izdanjima štampanim na različitim jezicima, izuzetna i da će se relativno brzo naći "pred očima javnosti". On je rekao da je formiran interdisciplinarni tim koji radi na sređivanju građe, kao i ličnih rukopisa i beležaka patrijarha Pavla. "Na brojnim knjigama su njegove beleške, tu su i njegovi radovi koje je pisao, čitav niz knjiga ima posvete naših poznatih sunarodnika i ličnosti iz inostranstva", rekao je Ristić.

On je najavio da će biti štampan i katalog svih izdanja, štampanih primeraka i rukopisne zaostavštine iz lične biblioteke patrijarha Pavla. Prema njegovim rečima, Sinod SPC prihvatio je inicijativu Narodne biblioteke Srbije i narednih nedelja trebalo bi da bude potpisan protokol o saradnji, a sređivanje lične biblioteke patrijarha Pavla prvi je zajednički poduhvat povodom tog dogovora. Protokol će doprineti da stručnjaci Narodne biblioteke kontinuirano budu angažovani na obradi i zaštiti knjižnog fonda SPC u zemlji i inostranstvu, rekao je Ristić. On je rekao da će potpisivanjem protokola Narodna biblioteka Srbije i SPC obnoviti saradnju posle četiri decenije, a pozvao je i druge verske zajednice i tradicionalne crkve da razmotre mogućnosti saradnje sa tom ustanovom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track