NADA DA ĆE ŽRTVE NAJZAD BITI PRONAĐENE: Srbija dobila dron koji otkriva posmrtne ostatke nestalih tokom ratova 90-tih
Foto: Tanjug/Nikola Anđić

POKLON VELIKE BRITANIJE

NADA DA ĆE ŽRTVE NAJZAD BITI PRONAĐENE: Srbija dobila dron koji otkriva posmrtne ostatke nestalih tokom ratova 90-tih

Društvo -

BEOGRAD - Komisija za nestale Vlade Srbije na poklon je dobila najsavremeniju američku opremu - georadar sa dronom koji pomaže da se na osnovu promena u zemljištu i na dubini do deset metara lakše otkriju lokacije s posmrtnim ostacima nestalih tokom ratnih sukoba.

foto: Tanjug/Nikola Anđić

Predsednik Komisije Veljko Odalović rekao je novinarima da će Srbija tu opremu, vrednu 70.000 evra, a koja je donacija Vlade Velike Britanije i Programa UNDP, po potrebi ustupati i Prištini, Zagrebu i Sarajevu, jer granice i administrativna linija ne smeju biti prepreka za rešavanje nerešenih sudbina još 10.025 nestalih.

- Oprema će nam pomoći da ubrzamo proces, da napredujemo i materijalno i vremenski, da pretražimo lokacije na koje Priština, Zagreb ili Sarajevo ukažu, rekao je Odalović i dodao da bi ona mogla da se upotrebi za pretragu lokacije Kiževak kod Rudnice, potom Kozarevo između Raške i Novog Pazara i u Sjenici kod rudnika Štavalj.

Takođe, kako dodaje značajno bi bilo da se istraže i lokacije na KiM poput Košara, Livočkog jezera...

foto: Tanjug/Nikola Anđić

Ambasadorka Velike Britanije Šan Maklaud rekla je da proces potrage za nestalim ne može biti gotov dok se i poslednji nestali ne identifikuje. Prema njenim rečim, vlada u Londonu podržava taj proces imajući na umu da pomirenja nema bez rasvetljivanja sudbine nestalih.

- Dok god postoji sumnja da neko ne želi da otkrije mesto na kome se možda nalaze posmrtni ostaci nestalih, ne možemo govororiti ni o otklanjanju posledica ratnih sukoba, rekla je Meklaud i dodala da veruje da će na ovoaj način London pomoći i dijalog Beograda i Prištinie.

Predstavnica UNDP-a Fransin Pikap podsetila je da je od 40.000 nestalih na tlu SFRJ do sada identifikovano 70 odsto ljudi, što je, kako je ocenila, ipak dobar rezultat ako se uzme u obzir situacija u drugim delovima sveta.

UNDP je, kako kaže, spreman da pruži podršku Vladi Srbiji oko zakona o statusu nestalih, ako se ona odluči na taj korak.

foto: Tanjug/Nikola Anđić

Predsednik Komisije ocenio je da je dinamika rasvetljavanja sudbine nestalih nezadovoljavajuća, i najavio da će naredni sastanak komisija biti 16. septembra.

Odalović je rekao da je do sada na teritoriji Srbije pronađeno nešto više od 1.300 posmrtnih ostataka nestalih, koji su tu bili izmešteni ili su doplutali Savom. Dodao je da je Srbija sve učinila da se otkriju i identifikuju nestali, kao i da očekuje da to učine i ostali.

Nova oprema moći će da se koristi za pretragu svaku vrstu terena, pa i onog krševitog. Dron neće moći da se upotrebljava jedino po kiši, oluji i snegu. Olakšaće pretragu lokacija jer neće biti potrebno da se na teren izlazi za teškom mehanizacijom, da se vadi na hiljade kubika zemlje, ponekad i bez rezultata.

Srbija traga za još 1.643 nestale osobe, BiH 6.400, a Hrvatska 1.947. (Kraj) ale/dar

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track