REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD OSUDIO INCIDENT: U prostorijama službi za katastar nepokretnosti NEMA MESTA NASILJU
Foto: Printscreen

SAOPŠTENJE

REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD OSUDIO INCIDENT: U prostorijama službi za katastar nepokretnosti NEMA MESTA NASILJU

Društvo -

Republički geodetski zavod oglasio se povodom incidenta u prostorijama službi za katastar nepokretnosti.

"Republički geodetski zavod osuđuje svaku vrstu nasilja i ima čvrst stav da takvom vidu konflikta ne sme biti mesta u prostorijama službi za katastar nepokretnosti", kaže se na početku saopštenja.

Podseća se da su kroz službe za katastar nepokretnosti prošli milioni građana kojima su bile potrebne usluge katastra, a da se nikada nije dogodila scena fizičkog sukoba.

"Kao institucija, Republički geodetski zavod je preduzeo više sistemskih mera koje doprinose smanjenju nasilja. U prilog tome ide činjenica da je razvijena digitalna komunikacija koja podrazumeva bezkontaktnu razmenu podataka i dokumenata tako da nije nepohodan odlazak stranaka u prostorije SKN, već se svi poslovi mogu lako obaviti preko digitalnih servisa za koje je potrebno elementarno poznavanje digitalnih komunikacija. Sa druge strane, gužve u SKN postale su prošlost nakon uvođenja elektronskog zakazivanja koje je pokazalo odlične rezultate i time omogućili da stranka u prostorije SKN pristupi u tačno zakazanom terminu bez čekanja".

Republički geodetski zavod je "dokazao društveno odgovorno zalaganje". ž

"U prilog tome navodimo i priznanje RGZ-u od strane Svetske banke za uvođenje zakonskih normi, po kojima se oba supružnika upisuju kao vlasnici na nepokretnosti, čime smo osnažili ulogu žene u društvu, a smanjili nasilje u porodici".

Nemili događaj koji se desio u petak 4. septembra u prostorijama Službe za katastar nepokretnosti Novi Beograd između državnog službenika i dva advokata je izdvojeni slučaj, kaže se u saopštenju.

"Navodimo da smo kao institucija zainteresovani da se do detalja razjasne okolnosti. RGZ je pokrenuo postupak za utvrđivanje disciplinske odgovornosti kao i postojanje dublje pozadine ovog događaja".

RGZ dodaje da je do ovog nemilog događaja došlo u momentu kada RGZ sprovodi čvrste antikoruptivne mere pa se kroz reakcije primećuje vidna nervoza kod pojedinih posrednika za promet nepokretnosti.

"Eklatantan primer nervoze jesu neargumentovane izjave presednika Advokatske komore Srbije Viktora Gostiljca koji permanentno vrši negativnu kampanju protiv državne institucije RGZ-a, dajući iste bez ikakvih istražnih radnji, a kroz koje želi da umanji lidersku poziciju Republičkog geodetskog zavoda. Ovakvo ponašanje očekivano je jer se isto dešavalo i u drugim državama koje su sprovodile reforme zemljišne administracije pod okriljem Svetske banke".

Na kraju se u sopštenju zaključuje: "Na osnovu svega gorenavedenog i imajući vidu da je u pojedinim medijima plasirana iskrivljena slika događaja, imamo razlog više da uverimo građane da ćemo istragu sprovesti u saradnji sa drugim nadležnim državnim organima, kako bismo došli do istine i transparentno obavestili javnost".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja