Najnovije vesti

ZA PODIZANJE KEŠA SA BANKOMATA DRUGE BANKE PLATIĆETE PROVIZIJU: Evo gde će vam uzeti najmanje novca za uslugu!
Foto: Shutterstock

Provizija

ZA PODIZANJE KEŠA SA BANKOMATA DRUGE BANKE PLATIĆETE PROVIZIJU: Evo gde će vam uzeti najmanje novca za uslugu!

Društvo

Građani za podizanje novca sa bankomata svoje banke ne plaćaju nikakvu proviziju, ali ako podižu keš sa bankomata drugih banaka, plaćaju je. No, malo ko zna da visinu provizije ne određuje banka sa čijeg bankomata podižete novac, već je određuje vaša matična banka. Tako je provizija uvek ista bez obzira na čiji bankomat odete da podignete novac.

Transakcije

Kako su za Kurir objasnili u Narodnoj banci Srbije, treba imati u vidu da naknadu, odnosno proviziju za isplatu gotovog novca korišćenjem platne kartice na bankomatima drugih banaka, korisniku platnih usluga naplaćuje banka koja mu je izdala platnu karticu kojom se podiže gotov novac na bankomatu druge banke.- Pravilima kartičnih sistema najčešće je definisana servisna provizija koju banka izdavalac platne kartice plaća banci prihvatiocu (banci čiji je bankomat) za transakcije podizanja gotovog novca od strane korisnika jedne banke na bankomatima druge banke. Banka izdavalac platne kartice, u skladu sa sopstvenom poslovnom politikom, od svog klijenta naplaćuje naknadu za podizanje gotovine na bankomatu druge banke i kroz tu naknadu nadoknađuje iznos servisne provizije, kao i eventualno druge troškove u vezi sa navedenom transakcijom.

NAKNADA ZA PODIZANJE NOVCA NA BANKOMATIMA DRUGIH BANAKA U SRBIJI:

* debitne kartice, platni račun sa osnovnim uslugama ** Izvor: NBS
* debitne kartice, platni račun sa osnovnim uslugama ** Izvor: NBSfoto: Kurir

Uzimajući u obzir da kod transakcije podizanja gotovog novca na bankomatu banke, koja je ujedno i izdavalac i prihvatilac platne kartice (tzv. on-us transakcija), ne postoji navedena servisna provizija, banke najčešće ne naplaćuju naknadu za podizanje gotovog novca na sopstvenom bankomatu - kažu u NBS.

Dodaju i da su pružaoci platnih usluga, to jest banke, dužni da korisnicima platnih usluga pruže informacije i podatke o naknadama koje naplaćuju korisnicima. Navedeni podaci se mogu pronaći u tarifnicima na internet stranicama banaka.

Centralna banka

Kako zaključuju u centralnoj banci, kako bi se obezbedila veća uporedivost naknada za usluge povezane s platnim računom između različitih pružalaca platnih usluga, ta institucija od marta 2019. godine objavljuje uporedive podatke o naknadama koje pružaoci platnih usluga naplaćuju korisnicima, i to najmanje za usluge navedene u listi reprezentativnih usluga.

Kurir.rs, Ivana Žigić/ Foto: Shutterstock, Kurir

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...