Najnovije vesti

EVO ŠTA SE DEŠAVA AKO JE  DETE U SAMOIZOLACIJI ZBOG KORONE Stigao odgovor na pitanje koje muči sve ZAPOSLENE RODITELJE
Foto: Screenshot KCN

kolika plata može da bude u tom slučaju

EVO ŠTA SE DEŠAVA AKO JE DETE U SAMOIZOLACIJI ZBOG KORONE Stigao odgovor na pitanje koje muči sve ZAPOSLENE RODITELJE

Društvo

Otkako je krenuo povratak u školske klupe sporadično su se javili i slučajevi ili sumnje na virus korona kod nekoliko slučajeva u našim školama. U tim okolnostima dete, ali i cela grupa mora u izolaciju. Postavlja se pitanje - šta roditelj onda može da radi? Koje opcije postoje na raspolaganju, ali i kolika plata može da bude u tom slučaju?

- U situaciji kad je detetu zbog zaraze virusom korona određena samoizolacija i roditelju se određuje samoizolacija i privremena sprečenost za rad zbog pojave zaraznih bolesti u njegovoj okolini. Naknadu zarade obezbeđuje poslodavac i prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju iznosi 65 odsto - rekli su iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Ukoliko je roditelj zaposlen kod poslodavca, koji je u skladu sa preporukom Vlade Republike Srbije izmenio opšti akt, odnosno ugovor o radu u delu kojim se uređuje naknada zarade, roditelju privremeno sprečenom za rad zbog mere izolacije ili samoizolacije, pripada naknada zarade u iznosu od 100 odsto, koju obezbeđuje poslodavac.

- Zaključuje se da je visina naknade zarade zbog mere izolacije ili samoizolacije 65 odsto, a može biti i 100 odsto, što isključivo zavisi od poslodavca i činjenice da li je takvo pravo propisao zaposlenom opštim aktom (kolektivni ugovor) ili ugovorom o radu - istakli su u RFZO.

U zemljama regiona su to rešili na sličan način 

Tako u Hrvatskoj, ukoliko se detetu preporuči samoizolacija, roditelj ostvaruje pravo na naknadu plate za vreme privremene sprečenosti koja od prvog dana tereti sredstva HZZO-a. U slučaju da je mlađe od tri godine, tada ostvaruje pravo na naknadu plate u stopostotnom iznosu utvrđene osnovice, a ako je starije od tri godine, onda u iznosu 70 odsto.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...