Najnovije vesti

MINISTARSTVO PROSVETE O SNIMCIMA DECE BEZ MASKI U ŠKOLAMA: Nismo dobili takve snimke, ali roditelji nemojte to raditi!
Foto: Ana Paunković

upozorenje

MINISTARSTVO PROSVETE O SNIMCIMA DECE BEZ MASKI U ŠKOLAMA: Nismo dobili takve snimke, ali roditelji nemojte to raditi!

Društvo

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja apelovalo je danas na roditelje da neovlašćeno ne fotografišu i ne snimaju decu u školama jer je, kako podseća, snimanje maloletnih lica bez saglasnosti roditelja zabranjeno i povlači krivičnu odgovornost.

U javnosti se pojavila netačna informacija da građani Ministarstvu prosvete upućuju predstavke sa neovlašćenim snimcima učenika kao dokazima da postoje nesavesni đaci, nastavnici i roditelje koji se ne pridržavaju propisanih mera u školama, navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Kako se ističe, Ministarstvu prosvete i Školskoj upravi Beograd, Sektoru za inspekcijske poslove nisu upućene prijave sa takvim sadržajem i materijalom.

Navodi se da se o nepoštovanju epidemioloških mera u školama i domovima građani obraćaju direktno Ministarstvu prosvete, prosvetnoj inspekciji i preko Kontakt centra republičkih inspekcija Vlade Srbije i dodaje da je do sada upućen mali broj takvih predstavki i da ni jedna nije sadržala neovlašćene snimke ili fotografije.

Kada je reč o kontroli epidemioloških mera, navode, da Ministarstvo postupa u skladu sa svojim nadležnostima, te da tim povodom prosvetna inspekcija sprovodi preventivne savetodavne posete i nenajavljene kontrole ustanova obrazovanja, kako bi proverile da li se mere poštuju.

Osim toga, dodaje se, redovno se održavaju i aktivi direktora.

Nesavesno postupanje svih učesnika u obrazovno-vaspitnom procesu u pogledu poštovanja epidemioloških mera, predstavlja povredu radne obaveze zaposlenog, odnosno povredu obaveze učenika i povlači disciplinsku odgovornost, navodi se i dodaje da su za nesavesne direktore predviđene i najstrože mere poput razrešenja.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević istakao je da je jedini dostupan i dovoljan alat resornog ministarstva prosvetna inspekcija.

"Međutim, radi se na prevenciji, odnosno, savetnici školskih uprava posećuju škole, a redovno se održavaju i aktivi direktora osnovnih i srednjih škola. Za slabosti koje se primete najpre se daju opomene. Taj model je dao dobre rezultate i škole su dobro reagovale", naveo je ministar.

Naveo je da je u toku prošle nedelje bilo je devet opomena u sistemu od oko 2.000 ustanova, a ove nedelje nijedna.

"Podaci o malom broju zaražene dece su dobar pokazatelj da možemo da nastavimo sa primenom ovog modela nastave", rekao je Šarčević.

U saopštenju se dodaje da resorno ministarstvo nema mehanizam da spreči da pojedini roditelji obilaze škole i neovlašćeno snimaju decu i škole.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...