100 GODINA OD UJEDINJENJA U JEDINSTVENU SRPSKU PATRIJARŠIJU: Eparhija budimska počela obeležavanje vrednog jubileja
Foto: Printscreen

TRADICIONALNA IZLOŽBA "EKSPONAT GODINE"

100 GODINA OD UJEDINJENJA U JEDINSTVENU SRPSKU PATRIJARŠIJU: Eparhija budimska počela obeležavanje vrednog jubileja

Društvo -

Tradicionalnom izložbom "Eksponat godine" u Sentandreji Srpska pravoslavna Eparhija budimska započela je obeležavanje jubilarnih 100 godina ujedinjenja pomesnih Crkava u opet jedinstvenu Srpsku Patrijaršiju.

Tokom izložbe, koja je priređena u organizaciji Muzeja Eparhije, publici se predstavlja jedan od najinteresantnijih muzejskih artefakata, koji nema svoje mesto u stalnoj izložbenoj postavci, a ove godine centralni eksponat na izložbi je portret tadašnjeg episkopa budimskog i potonjeg Karlovačkog patrijarha Lukijana Bogdanovića, kojeg je naslikao mađarski slikar Lajoš Bruk, navodi se u saopštenju Eparhije budimske.

Episkop Lukijan je na sinoćnoj svečanosti naglasio značaj obeležavanja ovakvih jubileja za našu Crkvu i narod, osobito van granica matične države.

Izložbu je otvorila ambasador BiH u Mađarskoj Biljana Gutić-Bjelica, koja je prenela pozdrave srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

foto: Eparhija budimska

"Ovo je godina izuzetna i po aktuelnim dešavanjima unutar samog bića srpskog naroda, bez obzira na naziv države u kojoj Srbi danas žive, izuzetna po pobedama koje je izvojevala Srpska pravoslavna crkva, godina izuzetna po poštovanju i harmoniji koji vladaju političkim i drugim odnosima srpskog i mađarskog naroda", rekla je Gutić-Bjelica.

Govoreći o istoriji našeg naroda i Crkve na ovim prostorima, Gutić-Bjelica osvrnula se i na odnos moderne Mađarske prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Srpskoj manjinskoj zajednici u Mađarskoj koji je, kako se navodi u saopštenju, itekako povoljan.

Svečanom otvaranju izložbe "Eksponat godine" prisustvovali su i ambasador Srbije u Budimpešti Ivan Todorov, srpski poslanik u Parlamentu Ljubomir Aleksov, predsednica Srpske Samouprave u Mađarskoj Veran Pejić-Sutor, profesori Srpske osnovne škole i gimnazije Nikola Tesla u Budimpešti, gradonačelnik Sentandreje, predstavnici Jevrejske zajednice, ruske i bugarske pravoslavne crkve, Koprske crkve...

Zbog pandemije Kovid-19 obeležavanje jubileja proteklo je u nešto skromnijim uslovima, bez većih sadržaja kojima bi ovaj jubilej još dostojnije bio obeležen, dodaje se u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track