HOĆE LI GRAĐANI SRBIJE BITI KORIŠĆENI ZA TESTIRANJE KINESKE VAKCINE Dr Gojković dao je ODGOVOR i objasnio proceduru
Foto: Beta/ Dragan Gojić

intervju nedelje

HOĆE LI GRAĐANI SRBIJE BITI KORIŠĆENI ZA TESTIRANJE KINESKE VAKCINE Dr Gojković dao je ODGOVOR i objasnio proceduru

Društvo -

Da bi se neka studija pokrenula u Srbiji, moraju da postoje odobrenja stručnih organa i institucija o svim parametrima, uključujući i stepen bezbednosti za nivo medicinskog istraživanja. Da li će neko biti uključen u ovakve projekte iz želje za dobrobit čovečanstva ili ličnih razloga, isključivo je na nenametnutoj odluci pojedinca

Iako u svih 45 opština u Vojvodini epidemiološki nema potrebe za održavanjem vanredne situacije, stanje je nesigurno, prvenstveno zato što u svim opštinama postoje registrovani aktivni slučajevi. Ukupna situacija u vezi s početkom školske godine, povratak studenata, kao i povratak naših građana koji su odmor proveli van Srbije, takođe ne idu naruku. Ipak, ohrabruje to što su zdravstveni sistem Vojvodine i svi njeni građani prethodni ispit, u vezi s kovidom 19, uspešno položili.

Koliko se pozitivnih slučajeva poslednjih dana registruje u Vojvodini?

Trenutno se registruju pojedinačni jednocifreni brojevi novozaraženih u pojedinim opštinama i epidemiološke službe prate i kontrolišu njihov način inficiranja. I dalje se vrši obimno testiranje na prisustvo virusa, koje se u Vojvodini radi u osam laboratorija, i ravnomerno je zastupljeno u svim okruzima, kaže pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković.

foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Imali smo već 1. septembra pozitivne slučajeve u pojedinim školama u Srbiji. Kakva je situacija u vojvođanskim školama?

Veliki je izazov početak školske godine i vraćanje đaka u školske klupe. Svi smo najosetljiviji na zdravlje naših najmlađih, ali ne smemo zaboraviti da je za njihovo obrazovanje i vaspitanje neophodna i socijalizacija, koja se jedino može sprovesti druženjem s vršnjacima. Ako u ovoj fazi života deci to ne omogućimo na zdravstveno bezbedan i relativno prihvatljiv način, možemo loše uticati na njihov prirodan rast i razvoj. Zasad sve donesene mere i preporuke daju rezultate i, izuzev izolovanih slučajeva, nismo imali ozbiljnih problema, a najviše zahvaljujući veoma ozbiljnom pristupu i odgovornosti i đaka i prosvetnih radnika.

Razmatra li se uvođenje karantina ili obavezno PCR testiranje za građane Srbije koji se vraćaju sa letovanja?

Epidemiološka situacija se konstantno prati i u zavisnosti od toga se donose određene preporuke i mere. Naravno da je povratak naših građana iz rizičnih regiona potencijalni problem, ali mi i dalje u ovom trenutku registrujemo najveći broj novozaraženih sa većih ili manjih slavlja, proslava i svečanosti u našoj zemlji. To je značajan rizik jer je dovoljno da, usled neodgovornosti i nediscipline, jedno žarište lako preraste u nekontrolisani požar koji bi sve dosadašnje napore poništio.

Hoće li građani Srbije biti korišćeni za testiranje kineske vakcine protiv korone?

Ogromna je količina poluinformacija i dezinformacija s različitim namerama u vezi s vakcinom protiv kovida 19. U svetu je u toku više medicinskih istraživanja različitih nivoa koja pokušavaju da obezbede vakcinu. U svim državama i njihovim zakonima, među kojima je i naša zemlja, postoje jasne procedure u vezi sa učešćem pojedinaca u ovakvim tipovima medicinskih studija i ono je uvek na dobrovoljnoj bazi. Da bi se neka studija u našoj zemlji pokrenula, moraju da postoje odobrenja različitih stručnih organa i institucija o svim mogućim parametrima, uključujući i stepen bezbednosti za nivo medicinskog istraživanja. Da li će neko biti uključen u ovakve projekte iz humanističke želje za dobrobit čovečanstva ili nekih drugih ličnih razloga, isključivo je na dobrovoljnoj i nenametnutoj odluci svakog pojedinca.

Klubovi, splavovi, kafići predstavljaju epidemiološke bombe. Može li im se stati na put? Koliko su efikasni inspektori?

Odgovornost je na svima nama jer je borba protiv pandemije moguća samo ako se društvo bori kao u celini, i koja zajednica to prepozna i primeni, imaće bolje rezultate. Lakše će, brže i s manjim posledicama izaći iz ove neprilike. U prethodnom periodu sanitarna inspekcija je na teritoriji Vojvodine sprovela nadzor nad više od 2.000 različitih privrednih subjekata i podnela više od 200 prekršajnih prijava, za koje je zaprećena novčana kazna do 500.000 dinara. Razumem potrebu za različitim vidovima okupljanja i upravo zato i pokušavamo da, uz propisane sigurnosne mere, omogućimo njihovo održavanje, a da pritom rizik za zdravlje učesnika tih događaja, ali i drugih građana bude minimalan i prihvatljiv.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA

Kakav scenario predviđate za jesen i zimu? Očekujete li sudar korone i gripa?

Ozbiljno se pripremamo za vremenski period koji je pred nama jer to je najprirodnija sredina za sve respiratorne infekcije. Time je od najvećeg značaja i važnosti da u taj period uđemo što kasnije, a da li ćemo to uspeti - po hiljaditi put ponavljamo da primenjujemo sve ono što smo naučili u prethodnih šest meseci. Od oktobra meseca nas čeka vakcinacija protiv gripa i nabavljene su adekvatne količine ove vakcine za zaštitu svih ugroženih grupa i profesionalno eksponiranih osoba, čime ćemo pokušati da se sa ovim virusom adekvatno izborimo.

Kakva je situacija s non kovid pacijentima?

Dobra vest je da je u svim bolnicama u Vojvodini broj hospitalizovanih s potvrđenim kovidom 19 manji od 100 i da i dalje pada. Trenutno se u vojvođanskim bolnicama leči skoro 2.500 non-kovid pacijenata i taj broj stalno raste. Da li će se ovakva tendencija nastaviti, zavisi od poštovanja mera svih građana jer to je jedini preduslov da zdravstveni sistem kvalitetno obavlja svoj posao.

SLUČAJ IZ ŠAPCA SRAČUNATO PLASIRANE LAŽI U JAVNOSTI

Pojedini mediji tvrde da je Zorica Šakan, koja je navodno vaša rođena sestra, snabdevala RFZO za vreme pandemije medicinskom opremom svoje firme iz Šapca... Da li je ona vaša rođena sestra? Ima li istine u tim navodima da je bilo zloupotreba?

Sračunato, zlonamerno i ciljano, potpuno neprofesionalno, javnosti je plasirana još jedna bezočna laž, kako bi se političkim i tajkunskim sponzorima medijski obezbedio bilo kakav prostor i uticaj. To sada ide toliko daleko da, ukoliko neko ima isto ime i prezime, biva izvrgnut najstrašnijim uvredama i medijskoj harangi, jer u konkretnom slučaju vlasnica preduzeća ima, izgleda, veliku nesreću da joj rođeni brat ima isto ime i prezime kao pokrajinski sekretar za zdravstvo. Narodski rečeno: „Da nije tužno, bilo bi smešno.“

Medijsko nasilje pod plaštom novinarstva, a za lični cilj, postaje kod nekih, bez stida i srama, potpuno normalan obrazac ponašanja. To znači da predmet ozbiljnih optužbi bez pokrića danas može da bude svaki građanin, a da onaj ko plasira dezinformacije i klevete nema nikakvu profesionalnu odgovornost i sankcije, a za to može da bude i nagrađen.

Kurir.rs, Jelena Pronić/ Foto: Beta/ Dragan Gojić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track