UŽIVO NAJNOVIJI KORONA PRESEK U SRBIJI: Sve manje pacijenata na respiratorima, 82 novozaražena
Foto: Covid19.rs Printscreen, Shutterstock, Zorana Jevtić

PRATITE NA KURIRU NAJNOVIJE INFORMACIJE

UŽIVO NAJNOVIJI KORONA PRESEK U SRBIJI: Sve manje pacijenata na respiratorima, 82 novozaražena

Društvo -

U Srbiji je u poslednja 24 sata na korona virus testirano 6.877 građana, od kojih je pozitivno 82.

Nažalost, preminulo je dvoje.

foto: Covid19.rs Printscreen

U bolnicama širom Srbije na respiratorima se nalazi 21 pacijent.

foto: AMG

15.20 - Šumadijski okrug: U Kragujevcu 4 novozaražena. U Šumadijskom okrugu, prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje "Kraguj", kod još četiri osobe potvrđen je virus korona, i to sve četiri iz Kragujevca.

U ostalim opštinama nema novozaraženih, pa je tako ukupan broj pozitivnih na virus korona u tom okrugu od početka epidemije 2.515, od čega u Kragujevcu 1.954, saopštio je direktor Instituta Dragan Vasiljević.

U Aranđelovcu je od početka epidemije registrovano ukupno 175 pozitivnih, u Topoli 84, Rači 58, Kniću 141, Batočini 87, Lapovu 16. U kućnoj izolaciji trenutno se na nivou celog okruga nalazi 200 osoba, u Kragujevcu 176, Topoli jedna, Rači tri, Kniću 13, Batočini sedam. Opštine u kojima nema osoba koje su u kućnoj izolaciji su Aranđelovac i Lapovo. U Kliničkom centru Kragujevac, prema podacima od jutros, hospitalizovano je 16 pacijenata, od kojih se tri nalaze na respiratoru.

14.20 - PAŽNJA, VAŽNO ZA SVE GRAĐANE SRBIJE KOJI U PETAK POSLE 18 SATI UĐU U ZEMLJU: Od tada važe ova PRAVILA!

Svi građani Republike Srbije koji od sutra nakon 18 časova uđu u zemlju, biće kao što je već poznato pod posebnim zdravstvenim nadzorom. Oni će pri prelasku granice dobiti zdravstveno upozorenje, u kome će biti upoznati sa svim obavezama koje su dužni da ispune.

13.41 - MAČVANSKI OKRUG: Bez novozaraženih koronom drugi put u poslednjih osam dana

Drugi put u poslednjih osam dana nije bilo pozitivnih uzoraka na kovid-19 u Mačvanskom okrugu, saopšteno je danas iz Zavoda za javno zdravlje u Šapcu.

12.16 - Đerlek: Situacija stabilnija, škole najbezbednija mesta za decu

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da je epidemiološka situacija u Srbiji stabilnija nego pre 15 ili 20 dana, ali da zbog svega što nam se desilo u prvom i drugom piku moramo da budemo oprezni jer je sada sezona respiratornih infekcija.

11.53 - U Opštoj bolnici u Čačku 7 kovid pacijenata

U Opštoj bolnici u Čačku na kovid odeljenjima hospitalizovano je sedam pacijenata. U protekla 24 časa primljen je jedan pacijent, a otpušteno je četiri. Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima virusa korona, pregledano je 25 pacijenata, prenosi Glas zapadne Srbije. Od tih 25 pregleda 14 je prvih.

11.36 - ZLATIBORSKI OKRUG: U bolnici u Užicu 8 hospitalizovanih, u Krčagovu 33

U Opštoj bolnici u Užicu trenutno je hospitalizovano osam pacijenata pozitivnih i onih za koje se sumnja da su oboleli korona virusa. Na odeljenjima intenzivne nege nalaze se dva pacijenta koji su priključeni na respiratore. U Krčagovu, u kovid bolnici, smešteno je 33 pacijenta koji imaju srednje tešku kliničkuu sliku, prenosi Glas zapadne Srbije.

10.04 - U Jablaničkom okrugu 3 novozaražena

U Jablaničkom okugu, koji obuhvata šest gradova i opština, na osnovu 80 rezultata dobijenih iz laboratorija u Nišu u poslednja 24 sata tri pacijenta su pozitivna. Pozitivni pacijenti žive u Vlasotincu, reč je o dva zaposlena i jednom penzioneru, precizirano je u leskovačkom Zavodu za javno zdravlje, na osnovu podataka pristiglih iz niške laboratorije "Vatreno oko" i "Instituta za javno zdravlje Niš".

9.36 - Od sutra nove mere

Od sutra u 18 časova stupa na snagu odluka da državljani Srbije koji se vraćaju iz zemalja gde je veliki broj zaraženih koronavirusom moraju elektronski da se prijave u sistem, i ako imaju simptome da se jave u kovid ambulante, rekao je za RTS epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

8.55 - Vranje: U kovid bolnici 17 pacijenata

U kovid bolnici vranjskog Zdravstvenog centra smešteno je 17 pacijenata, od kojih šest pozitivnih na koronavirus, pokazuju podaci gradskog štaba za vanredne situacije. Otpuštena su dva pacijenta, a zabeležen je i isti broj prijema. Tokom jučerašnjeg dana, u kovid ambulanti u Vranju obavljeno je 77 pregleda, a od tog broja 39 prvih. Uzorkovana je krv kod 48 pacijenata i sačinjeno 40 rentgen snimaka pluća. Takođe, urađeno je 13 PCR i 37 brzih testova.

Simptomi

Svetska zdravstvena organizacija navodi na svom zvaničnom sajtu da virus počinje groznicom, praćen suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko lečenje. Neki od simptoma koji se još navode su glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem.

Što se tiče temperature, SZO navodi da najčešće dolazi do postepenog rasta telesne temperature. Кod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Mere opreza svakako primenjujte

* Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

* Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

* Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;

* Preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;

* Obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.

* izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track