MODERNIZACIJA VAZDUHOPLOVA VOJSKE SRBIJE: MIG-29, Orao i Gazela u novom ruhu (FOTO)
Foto: Ministarstvo odbrane

MODERNIZACIJA VAZDUHOPLOVA VOJSKE SRBIJE: MIG-29, Orao i Gazela u novom ruhu (FOTO)

Društvo -

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije poslednjih godina uporedo sa nabavkom i opremanjem vojske novim naoružanjem i vojnom opremom, intenzivno sprovode modernizaciju postojećih sredstava sa ciljem da sve čime vojska raspolaže bude na najbolji mogući način iskorišćeno i unapređeno kako bi poslužilo svojoj osnovnoj svrsi - doprinošenju spremnosti naše vojske da samostalno brani suverenitet i nezavisnost svoje zemlje i svog naroda. Po pitanju modernizacije značajna pažnja posvećena je vazduhoplovima Vojske Srbije – avionima MiG-29 i Orao i helikopteru Gazela HO-45. Višenamenski borbeni avion MiG-29 namenjen je za lovačko-presretačka dejstva protiv neprijateljskih vazduhoplova, kao i dejstva po ciljevima na zemlji i vodi.

Prva faza modernizacije (modernizacija na ICAO standard) je završena na svim avionima MiG-29 kojim raspolaže Vojska Srbije. Druga faza modernizacije podrazumeva pre svega doradu avionskog radara kojim se unapređuju sposobnosti aviona za dejstvo na ciljeve u vazdušnom prostoru i istovremeno dobija nova sposobnost aviona za dejstvo na ciljeve na zemlji preciznim vođenim naoružanjem. Pored toga, modernizacija predviđa i unapređenje sistema za elektronsku borbu i radio-tehničko izviđanje, nabavku vođenih ubojnih sredstava tipa vazduh-vazduh i vazduh-zemlja i doradu simulatora letenja za potrebe obuke.

1 / 11 Foto: Ministarstvo odbrane

Projekat modernizacije aviona Orao realizuje Vojnotehnički institut u saradnji sa domaćim sistem integratorom, preduzećem Teleoptik Žiroskopi. Modernizacijom se povećavaju sposobnosti i efikasnost upotrebe aviona primenom nove avionske elektronike (avionike), sistema za kontrolu naoružanja i napadno-navigacijskog sistema, nove digitalne opreme otvorene arhitekture (računara misije, inercijalnog navigacionog sistema sa mogućnošću globalnog određivanja pozicije INS/GPS, sistema HOTAS, sistema za zapis video podataka i parametara leta, itd), zatim novog optoelektronskog sistema sa termovizijskom kamerom i laserskim daljinomerom i novog vođenog naoružanja za precizna dejstva po ciljevima na zemlji. Efekti modernizacije odnose se na postizanje preciznije navigacije, efikasno nalaženje ciljeva i dejstvo po istim pri upotrebi aviona Orao danju i noću, kao i na smanjenje opterećenja pilota, proširenje palete naoružanja savremenim visokopreciznim ubojnim sredstvima sa tržišta i iz domaćeg razvoja, značajno povećanje sposobnosti samozaštite i preživljavanja u borbenim dejstvima.

Helikopter Gazela HO-45 je namenjen za transport i obuku. Modernizacijom ovog tipa helikoptera obuhvaćena su efikasna konstrukciona rešenja integracije sistema nevođenog naoružanja (mitraljeske gondole 12,7 mm i sedmocevnog lansera raketa 80 mm), uz prilagođavanje elemenata postojeće strukture helikoptera Gazela HO-45 i ugradnju nosača naoružanja koji se po potrebi mogu staviti i skinuti.

Integracijom navedenih sistema, helikopter Gazela HO-45 dobiće mogućnost borbene upotrebe, što će doprineti i sveukupnom povećanju operativnih sposobnosti RViPVO VS. Osim mogućnosti za rad na modernoj vazduhoplovnoj tehnici, svi piloti i letači dobili su najsavremeniju letačku opremu (letačke kombinezone, čizme, rukavice). Njihov materijalni status poboljšan je povećanjem plata, tako da su prvi put od ove godine plate vojnih pilota izjednačene sa platama pilota u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Takođe, utvrđeni su i bolji formacijski elementi za pilote i tehničare, čime je omogućeno brže napredovanje kroz službu.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja