DOKTORKA DARIJA: Nije nam cilj da evidentiramo one koji su bili u inostranstvu, već da smanjimo rizik od korone
Foto: Kurir

borba protiv virusa

DOKTORKA DARIJA: Nije nam cilj da evidentiramo one koji su bili u inostranstvu, već da smanjimo rizik od korone

Društvo -

Zamenik direktora Instituta za javno zdravlje Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da cilj mere nadzora za građanje koji se vraćaju iz inostranstva nije statistička analiza već da svako pojedinačno smanji rizik od zaražavanja koronom.

"Apsolutno nije cilj da se evidentiraju oni koji su boravili u van Srbije, niti kaznena politika. Nadzor ne uključuje ograničenje slobode kretanja", rekla je Kisić za Radio televiziju Srbije.

Prema njenim rečima, samo se pomaže svima koji su bili u zonama visokog rizika time što mi se ukazuje na šta da obrate pažnju, "da osluškuju više sebe u tom narednom periodu, da im zdravstveni sistem bude dostupan čim se pojave simptom bolesti".

Ona je rekla da je mera nadzora uvedena da se obaveste svi gradjani koji su u nekoj od zemalja gde je mnogo veći rizik zaražavanja nego u Srbiji, ili planiraju putovanje, da sagledaju rizik za sebe i svoju porodicu.

"Kod nas je u ovom momentu dosta stabilnija epidemiloška situacija nego u većini zemalja Evrope, ali znamo da to vrlo brzo može da se promeni i zato smo apelovali na naše gradjane koji se nalaze u zonama visokog rizika da se vrate", rekla je Tepavčević.

Ona je naglasila i da gradjani koji u Srbiji idu na različita slavlja i okupljanja moraju da shvate da su pod visokim rizikom od zaraažavanja koronom.

"To je nešto što moramo da izbegavamo, znam da je ovo nepopularno da se kaže ali to su činjenice", naglasila je Tepavčević.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track