Najnovije vesti

IMUNOLOG JANKOVIĆ: Osobu koja je preležala koronu ne treba smatrati bezbednom, a evo šta kaže o novom talasu
Foto: Printscreen TV Pink

Koronavirus pokazuje potencijal da se uvek vraća

IMUNOLOG JANKOVIĆ: Osobu koja je preležala koronu ne treba smatrati bezbednom, a evo šta kaže o novom talasu

Društvo

Imunog Srđa Janković rekao je danas da osobe koje su preležale korona virus i dalje nisu potpuno bezbedne.

Prema istraživanju kineskih naučnika, i oni koji su ozdravili od koronavirusa mogu ga širiti još mesec-mesec i po dana od ozdravljenja, a Janković za TV Pink kaže da je ovo poznato još iz prvih radova kineskih stručnjaka.

Jankovic kaže da je, srećom, reč o izuzecima, a ne pravilu.

- Baš zato što je reč o izuzetku, nije uticalo na utvrđivanje trajanja samoizolacije. Stoga pod opšte mere potpada da, i onaj ko je preležao koronavirus, uvek mora da se štiti. Ne znamo koliko dugo imuntet traje i zato osobu koja je preležala Kovid-19 ne treba smatrati apsolutno bezbednom u smislu nemogućnosti da se opet zarazi ili da zaostane virus u organizmu - navodi Jankovic.

On potvrđuje da se virus može detektovati kod nekih osoba i nekoliko nedelja nakon ozdravljenja, a ovo zavisi od jačine imuniteta i drugih brojnih faktora.

Koronavirus pokazuje potencijal da se uvek vraća, posebno kada se opustimo i dozvolimo mu da pronađe novo uporište u populaciji koja je i dalje jako daleko od bilo kakvog kolektivnog imuniteta, rekao je Janković odgovarajući na pitanje da li možemo očekivati novi talas koronavirusa u Srbiji.

foto: Covid19.rs

- Neprestano se moramo štititi, ali moramo i živeti život - kaže Janković.

Na pitanje o tome šta se ocekuje kada dođe do sudara virusa sa sezonskim gripom, imunolog naglašava da postoje olakšavajuće okolnosti: vakcina za grip, kao i epidemiološke mere koje su na snazi zbog pandemije Kovida-19.

- Možemo, dakle, očekivati da će preventiva protiv koronavirusa delovati i protiv sezonskog gripa - objašnjava Janković.

Kaže i da pandemija neće prestati sama od sebe i ne možemo se oslanjati na prirodni proces.

- Misliti da će sve proći samo i prepustiti se znači žrtvovati ogroman broj života, što je etički potpuno neprihvatljivo. Zato nema alternative sprovođenju svega što nam je na raspolaganju, odnosno mera, kako bi se smanjio broj osoba koje će se zaraziti, samim tim i onih koje ce teže oboleti ili umreti - zaključuje imunolog.

Ističe da svi u život moraju da unesu svest da se nalazimo u trenutku jedne od opasnijih pandemije ikad koja je zadesila čovečanstvo i usred situacije koja je za sve nas nova.

- Ne verujem da je mnogo onih koji pamte pandemiju iz 1918. koja je za većinu nas bila pre nego što smo se i rodili, i zato je ovo nova situacija sa kojom moramo da živimo - kaže Janković.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...